Pașcan cere analiza retrocedărilor din Mureș

pascanViceliderul grupului PDL din Senat, Marius Paşcan, a anunţat joi la Târgu Mureş că va solicita Biroului Permanent al Camerei superioare constituirea unei comisii de analiză a retrocedărilor din judeţul Mureş, după anul 2005, întrucât consideră că multe dintre acestea s-ar fi făcut ‘pe lângă lege’. ‘Vreau să fac o solicitare Biroului Permanent al Senatului, pentru constituirea unei comisii de analiză a retrocedărilor care s-au făcut în judeţul Mureş după 2005. Acest lucru îl voi solicita întrucât consider că mare parte din aceste retrocedări s-au făcut pe lângă lege, cu complicitatea unor instanţe chiar şi toate documentaţiile trebuie revăzute cu un ochi obiectiv şi critic şi în situaţia în care se constată existenţa unei culpe, să putem să realizăm sesizările către instituţiile abilitate. Păduri, terenuri şi imobile. Eu solicit pentru Mureş, pentru că aici cunosc situaţia. Dacă există şi-n altă parte suspiciuni, să le facă cei care le cunosc. Eu nu pot să fac o sesizare la modul general, necunoscând situaţia, alta decât cea a judeţului Mureş’, a susţinut Marius Paşcan, într-o conferinţă de presă.

El a spus că înfiinţarea unei astfel de comisii depinde de majoritatea USL, însă crede că cererea sa va fi justificată prin faptul că, după apariţia Legii 247/2005, s-au făcut numeroase retrocedări importante asupra căror planează suspiciuni de fraudă. ‘Din 2005 – pentru că de atunci s-au făcut retrocedările cele mai serioase, însumând zeci de mii de hectare, imobile, terenuri, care sunt suspicionabile de a fi fraude. Eu v-am spus şi când eram prefect: este anormal ca un predecesor al meu să piardă 27 de procese, respectiv toate cele aflate pe rolul instanţelor, şi aici există un mare semn de întrebare, n-a analizat nimeni la modul obiectiv cum s-au pierdut aceste procese. Mă refer la domnul Ciprian Minodor Dobre (actualul preşedinte al CJ Mureş, fost prefect de Mureş – n.r.), mi-a fost predecesor în funcţie (de prefect – n.r.) (…) Eu nu pot face acuze decât pe suspiciunile pe care le-am avut, nefirescul pierderii a 27 de procese, adică a tuturor proceselor privind retrocedările (de păduri – n.r.). Nu se poate aşa ceva! Procese pe care mai apoi, în mare parte a lor, le-am reîntors la rejudecare pe fond, ca prefect. Şi acum continuă actualul prefect, care duce mai departe aceste procese, să câştige în continuare’, a afirmat Marius Paşcan.

Senatorul democrat-liberal speră că USL va avea interesul să lămurească aceste probleme, întrucât ‘mulţi au devenit proprietari peste noapte, fără să aibă niciun fel de drepturi şi sigur că aceste lucruri nu s-au făcut pe ochi frumoşi’.

Ciprian Dobre nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.