PCM pornește în marș cu căruțe

biro zsolt pcmPreşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că filiala Ghindari a formaţiunii va mobiliza câteva căruţe, cel mai probabil 5 sau 6, pentru a participa la marşul secuilor, programat să aibă loc în data de 27 octombrie, pe DN 11, între localităţile Breţcu şi Chichiş din judeţul Covasna.

Liderul civicilor maghiari a afirmat că iniţiativa aparţine primarului comunei Ghindari, Marton Zoltan, vicepreşedinte PCM. ‘În legătură cu marele marş al secuilor din 27 octombrie, PCM se pregăteşte şi mobilizează pe toate fronturile. De mâine începem întocmirea listelor pentru cei care doresc să participe şi doresc să-i ajutăm la transport (…) Avem un primar foarte bun la Ghindari, (…) de acolo o să avem mai multe căruţe care pornesc cu câteva zile înainte, la Chichiş, sau Târgu Secuiesc, iar pe traseu o să îndemne populaţia să se alăture şi să vină pe 27 octombrie la marele marş al secuilor’, a precizat Biro.

Acesta a spus că se aşteaptă ca, la marşul organizat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), Partidul Civic Maghiar (PCM), UDMR şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) să participe în jur de 100.000 de persoane. ‘Dacă ne gândim că la Şumuleu Ciuc (de Rusalii – n.r.) se adună în fiecare an 300.000 de oameni, au fost ani când au fost şi 400.000 de oameni, consider că şi de data asta putem fi suficient de mulţi ca mesajul nostru să fie înţeles şi auzit, deci putem fi chiar şi 100.000 pe porţiunea de 45 de km, între Breţcu şi Chichiş. Noi încercăm să-i ajutăm pe cei care nu au posibilitatea să vină cu maşinile personale, nu au posibilităţi materiale, încercăm să-i ajutăm cu autobuze, finanţate din donaţii de la firme, dar şi cetăţeni’, a spus liderul PCM.

Acesta a ţinut să salute şi decizia UDMR de a sprijini manifestarea din 27 octombrie, luată în urma unei întrevederi cu CNS, la Sfântu Gheorghe, miercuri. ‘Izsak Balazs – liderul CNS – la Sfântu Gheorghe, s-a întâlnit cu toate partidele politice, UDMR, PPMT şi PCM, şi UDMR a avut şi un comunicat în acest sens, deci considerăm că astfel putem să avem un succes pe 27 octombrie. Se pare că în sfârşit toate organizaţiile politice maghiare au înţeles că dacă este vorba despre interesul naţional, trebuie să acţionăm, împreună. Acţiunea este sprijinită şi de biserici şi de organizaţiile civile maghiare’, a accentuat Biro Zsolt.

Preşedintele PCM a mai afirmat că înscrierea persoanelor care doresc să participe la marş va începe vineri, la toate sediile partidului.

La începutul lunii, Biro Zsolt preciza că, în 27 octombrie, pe tronsonul de drum între Breţcu şi Chichiş de pe DN 11, care are 45 de kilometri, după slujbele ecumenice, se va mărşălui ‘pe drumul naţional care leagă Braşovul de Moldova, către Pasul Oituz’. ‘Nu se blochează drumul. Oamenii din fiecare localitate se plimbă, merg în vizită la cei din localitatea învecinată, dintr-un sat se duc în celălalt sat. Cei care vin de afară vor fi orientaţi unde să meargă, pentru a acoperi tot traseul’, a precizat Biro Zsolt.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.