PCM se mobilizează pentru alegerile din Ungaria

votPreşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că formaţiunea sa va demara o campanie de informare pentru a-i mobiliza pe maghiarii cu dublă cetăţenie să se înscrie în registrul alegătorilor din Ungaria şi să participe la scrutinul general din ţara vecină, programat în luna mai. ‘În ceea ce priveşte anul electoral 2014, comunitatea maghiară mai are de absolvit încă o alegere – alegerile din Ungaria, care se vor ţine tot în primăvara acestui an şi ştiţi foarte bine cetăţenii care au dubla cetăţenie sau au şi cetăţenia ungară au acest drept, de a vota. Partidul nostru va mobiliza pentru aceste alegeri, este foarte important ca să participăm în număr cât mai mare la aceste alegeri. Vom demara o campanie în acest sens (…) Toate filialele PCM îi vor ajuta pe cei care vor să se înregistreze, cu minim 30 de zile înaintea scrutinului, pentru a putea vota’, a susţinut Biro Zsolt.

El a spus că principalul scop este mobilizarea alegătorilor, nu neapărat influenţarea lor, însă nu a negat că PCM este în relaţii foarte bune cu FIDESz, iar unul dintre liderii acestei formaţiuni, Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului Ungariei, este preşedintele de onoare al PCM. ‘Săptămâna trecută ( Laszlo Kover – n.r.) a spus, chiar aici, la Târgu Mureş, că cel mai important lucru e să participe toţi – să participe liberalii, cei de orientare de stânga, toţi. Este foarte important să participe la aceste alegeri. Şi noi considerăm că cel mai important lucru e să mobilizăm oamenii. Cred că partidele din Ungaria nu vor demara campanii în ţările vecine. Dacă FIDESz va veni aici în campanie, este decizia FIDESz’, a afirmat liderul PCM.

Biro Zsolt a precizat că alegătorii maghiari cu drept de vot în Ungaria vor putea vota fie prin corespondenţă, fie la consulatele din România, însă numai dacă în prealabil se înscriu în registrul alegătorilor.

Liderul PCM a ţinut să salute intenţia Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) de a organiza din nou, în data de 10 martie, la Târgu Mureş, un marş pentru autonomie, arătând că la acesta pot participa toate formaţiunile politice maghiare, ‘fără a pierde din imagine’ şi că i se pare firesc ca şi partidele din Ungaria să sprijine această acţiune.

‘Toate partidele din Ungaria au sprijinit marşul secuilor din 27 octombrie – mi se pare normal să sprijine şi acum. Vin ca invitaţi, simpli cetăţeni, nu vin cu steaguri şi nu vor ţine discursuri’, a declarat Biro Zsolt.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.