PCM vrea să împartă colegiile cu PPMT

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, a declarat marţi, la Târgu Mureş, că formaţiunea sa negociază cu Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) desemnarea de candidaţi comuni şi că se doreşte ca cele două partide să împartă colegiile uninominale parlamentare în mod frăţesc. ‘Deocamdată n-am făcut nominalizări, suntem în faza de sondaj, trebuie să scoatem nişte nume pe ‘bursă’, ca să zic aşa, dar în orice caz ne gândim, ne pregătim pentru alegeri, urmează să avem discuţii cu PPMT. Ieri (luni, n.r.) am avut o întâlnire informală cu domnul preşedinte Toro T. Tibor şi am convenit că joi vom avea şi negocieri oficiale. Noi la Congres am desemnat deja echipa de negociatori, din aceasta fac parte şi preşedinţii organizaţiilor judeţene, că ei ştiu în teritoriu care este situaţia şi sper ca după aceste negocieri să ajungem la un compromis şi să putem începe chiar şi nominalizările. Până joi nu vreau să intru în detalii, în orice caz, vrem să împărţim colegiile frăţeşte cu PPMT’, a arătat Biro.

Noul lider al civicilor a spus că PCM are o ofertă în sensul că acei candidaţi desemnaţi de PPMT să candideze pe listele PCM – nemaifiind posibilă o alianţă în acest moment – în baza rezultatelor obţinute în alegerile locale din iunie. ‘Acest concurs intern al nostru, al partidelor de dreapta, l-am câştigat clar, noi avem şapte primari – nu este un număr mare, dar PPMT are numai doi primari; noi avem aproape 300 de consilieri locali, în timp ce PPMT are 250. Logic ar fi ca să candidăm pe listele PCM. Bineînţeles, acolo, cum v-am spus, suntem dispuşi să împărţim locurile eligibile frăţeşte, deci în proporţie de 50% cu PPMT. Aceasta ar fi prima noastră variantă şi nici nu vreau să mă gândesc deocamdată la alte variante’, a afirmat liderul PCM.

Acesta a precizat că la Congresul PCM din 13 octombrie s-a gândit şi un plan B care vizează sprijinirea unor candidaţi independenţi, atât de către PCM, cât şi de către PPMT. ‘Deci dacă nu reuşim să mergem pe o listă de partid, atunci va trebui să ducem discuţiile în acest sens. După cele vorbite ieri (luni, n.r.) cu domnul Toro, eu cred că şi PPMT va avea această responsabilitate şi vom reuşi să împărţim colegiile’, a spus Biro, care a exclus posibilitatea ca reprezentanţii PCM să candideze sub sigla PPMT. ‘Da, este exclus, în acest sens avem şi o hotărâre de Congres, PCM trebuie să-şi păstreze identitatea şi acest lucru nu putem să-l facem printr-o candidatură pe listele altui partid. Eu nu cred că nu putem să ne înţelegem, deci interesul nostru comun este să ne înţelegem. PCM s-a înfiinţat ca să asigure o alternativă, tot cu acest scop s-a înfiinţat şi PPMT, deci scopurile sunt comune, nu văd de ce nu ne-am înţelege. (…) Noi putem să ţintim împreună pragul alternativ, ceea ce înseamnă şase colegii pentru Camera Deputaţilor şi trei la Senat. Dacă luăm judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, aici ar veni 12-13 colegii (cu şanse, n.r.). Candidatul independent trebuie să câştige colegiul respectiv ca să prindă mandatul. Dar eu cred că un candidat independent sprijinit de două partide poate să prindă mandat. (…) La independenţi, pentru doi-trei candidaţi şi un senator, eu cred că avem şanse reale’, a susţinut Biro Zsolt.

Liderul PCM a spus că problema candidaturilor trebuie rezolvată în această săptămână, întrucât timpul este deja destul de scurt până la începerea campaniei electorale.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.