PDL critică reînființarea IBCvT din Tîrgu-Mureș

ibcvtVicepreşedintele PDL Târgu Mureş, Mihail Poruţiu, a criticat, miercuri, într-o conferinţă de presă, intenţia de reînfiinţare a Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din municipiu, cu personalitate juridică distinctă şi a cerut USL să renunţe la ‘isteriile emoţionale’ legate de acest institut.

‘Le cer public să înceteze să mai transforme o dispută profesională şi administrativă, medicală, într-o isterie politică. Aud lucruri care mă îngrozesc, la televizor, cu ‘inimi aruncate la coş’, pur şi simplu nişte fabulaţii care n-au nicio legătură cu realitatea. Pun o singură întrebare: Guvernul Ponta guvernează din aprilie 2012. Suntem în iunie 2013. Dacă aşa de mare a fost problema cu Institutul Inimii, de ce nu l-au înfiinţat a doua zi, prin HG, dacă asta voiau să facă? De ce aruncă în continuare în spatele nostru, la modul emoţional, incompetenţa ultimului an de guvernare? Inclusiv Raed Arafat le spune, astăzi, că nu e cazul să-l înfiinţeze juridic, pentru că el poate funcţiona foarte bine în cadrul SCJU. Ba mai mult, SCJU are nevoie de o secţie de chirurgie cardiovasculară, pentru a căpăta statutul de spital regional de urgenţă şi calificativul de spital regional de urgenţă’, a spus Mihai Poruţiu.

Acesta a susţinut că în România nu există nicăieri în ţară vreun Institut al Rinichiului, al Ficatului sau al Măduvei, în afara spitalelor şi că pe acest subiect ar trebui discutat în cadru profesional, nu ‘între politruci’.

‘Nici profesorul Lucan, de la Cluj, care este promotorul transplantului renal din România, are zeci de mii de transplanturi renale, a făcut primul transplant cred că în 2004 – nu are ‘Institutul Rinichiului la Cluj, ci lucrează în cadrul spitalului din Cluj; profesorul Irinel Popescu, de la Bucureşti, care a făcut primul transplant de ficat din România n-a cerut niciodată ‘Institutul Ficatului’, distinct de clinica unde lucrează; şi, dacă, vreţi un caz local, profesorul Benedek Istvan face la Târgu Mureş transplant medular, fără să aibă nevoie de ‘Institutul Măduvei’ din Târgu Mureş (…) Noi le cerem public să înceteze cu isteria asta, cu ‘inimi la coş’, cu tot ce înseamnă ‘Institutul Inimii’, să nu transforme incapacitatea politică şi administrativă a USL de astăzi, să nu o arunce în cârca noastră, că nu ne aparţine. (…) Să se renunţe odată pentru totdeauna la aceste isterii emoţionale care fac doar rău sistemului medical’, a susţinut Mihail Poruţiu.

Consiliul Judeţean Mureş a adoptat săptămâna trecută încuviinţarea stabilirii sediului Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş în imobilul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în care funcţionează şi în prezent însă fără personalitate juridică distinctă.

Potrivit expunerii de motive, proiectul de hotărâre a intrat în dezbaterea CJ Mureş ca urmare a solicitării formulate de Ministerul Sănătăţii prin adresa nr. EN5542/10.06.2013 şi ‘luând act de faptul că proiectul de act normativ pentru înfiinţarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş se află în procedura de avizare interministerială’.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.