Percheziții în Mureș într-o acțiune coordonată de IGPR

masina politieLa această oră mai mulți polițiști mureșeni se află pe teren într-o acțiune comună derulată în mai multe județe și care se află în coordonarea Inspectoratului General al Poliției Române. Purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș Andreea Pop ne-a confirmat că există o acțiune coordonată de IGPR, însă ne-a spus că nu este mandatată să ofere informații în acest sens. Vom reveni cu detalii.

Update: IGPR a emis un comunicat de presă în care precizează: 

La data de 4 aprilie a.c., poliţiştii B.C.C.O. Târgu Mureş şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureş efectuează simultan 23 de percheziţii domiciliare şi pun în executare 17 mandate de aducere emise pe numele mai multor persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare infracţională specializată în spălarea banilor proveniţi din evaziune fiscală.

Activităţile au loc pe pe raza localităţilor Târgu-Mureş (9), Reghin (2), Iernut (1), Braşov (2), Cluj Napoca (1), Oradea (2), Iaşi (2), Vaslui (1) şi Bacău (3).

Activitatea investigativă în cauză a început la data de 19 iunie 2012, când poliţişti B.C.C.O. Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea infracţională a grupului organizat.

În fapt, începând cu 19 octombrie 2010 şi până în prezent, în contul bancar al unei instituţii de cult au fost efectuate mai multe viramente bancare, cu titlul ,,sponsorizare”, în sumă totală de 914.000 lei. Banii proveneau din contul bancar al unei societăţi comerciale din Braşov şi erau viraţi mai departe în contul mai multor persoane fizice, identificate ca fiind angajaţi ai societăţii comerciale în cauză. Suma totală virată în conturile angajaţilor fiind de 781.895 lei.

Astfel, în urma cercetărilor efectuate până în acest moment, s-a stabilit că respectivul cont bancar a fost folosit, în perioada de referinţă, doar pentru încasarea sumelor primite din contul societăţii comerciale cu titlul ,,sponsorizare” şi distribuirea acestor sume către diferite persoane fizice.

Au fost identificaţi 17 angajaţi ai societăţii în cauză care au încasat în conturile bancare personale, cu titlul ,,achiziţie tablă”, ,,cherestea”, ,,cv. tablă”, ,,cv. răsaduri”, ,,cv. ceară”, ,,cv. muguri de pin”, ,,răşină”, ,,lemn iconostas” diferite sume de bani, direct din contul bancar al instituţiei de cult.

Ca urmare, prin activităţile infracţionale desfăşurate de membrii grupului infracţional, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat, fiind înregistrate cheltuieli ireale în contabilitate în sumă de 914.000 lei, prejudiciul fiscal fiind de 292.480 lei, impozit pe profit şi impozit pe dividende.

Din analiza documentelor de la dosar, a rezultat faptul că transferurile succesive de bani, efectuate prin conturile societăţii comerciale, al instituţiei de cult, respectiv ale celor 17 angajaţi ai societăţii, au avut ca scop spălarea sumelor de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv a sumei de 914.000 lei (viramente iniţiate din patrimoniul societăţii comerciale).

În final, suma de 781.895 lei a fost ridicată în numerar de cei 17 angajaţi din conturile personale deţinute şi s-a întoars în posesia iniţiatorilor procesului de spălare a banilor, în urma activităţii infracţionale desfăşurate de membii grupului.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.