Peste 20.000 de dosare pe rol în 2013 la Tribunal

sonia_deaconescuPreşedintele Tribunalului Mureş, judecătoarea Ioana Lucaci, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că volumul de activitate pe 2013 al instanţei pe cele trei secţii a fost de 20.014 dosare, 11.981 de cauze au fost soluţionate, iar indicele de operativitate a fost de 61,45%, acesta fiind influenţat de o serie de factori cum ar fi lipsa de săli de judecată şi schema de personal incompletă. ‘Problemele sunt aceleaşi ca şi în anii trecuţi: numărul redus de judecători, cum am spus schema a fost suplimentată în februarie dar efectiv judecătorii au venit în iunie-iulie, impactul noilor coduri – Codul de Procedură Civilă – s-a văzut, numărul mare de dosare cu care ne-am confruntat, lipsa acută de spaţii, de săli de judecată. Toate acestea au presupus un efort de a realiza activitatea noastră astfel încât în primul rând cetăţeanul să nu sufere. Cunoaşteţi poate că în materie civilă foarte multe au fost până 2012-2013 litigiile de muncă, ori această încărcătură mare a presupus ca în anumite zile, într-o sală de judecată să fie două complete, unul de la 9:00, unul de la 12:00. Acesta a fost un neajuns’, a spus Ioana Lucaci.

Judecătoarea a susţinut că o influenţă negativă a avut şi faptul că, până la un moment dat, Tribunalul Mureş nu a avut o schemă completă de grefieri, nefiind acoperite toate posturile care erau în schemă. ‘S-a apelat la instituţia delegării, detaşării, angajării pe perioadă determinată – cum am spus au fost cinci grefieri arhivari care au gestionat peste 20.000 de dosare. Toate acestea au fost neajunsuri, nu mai spunem lipsurile financiare, bugetele mici şi din ce în ce mai mici. Toate acestea au avut influenţă dar în pofida acestor neajunsuri am încercat şi spun eu că am reuşit să facem faţă cu brio misiunii noastre. La managementul resurselor umane – în cursul anului 2013, printr-un ordin al ministrului Justiţiei, schema de personal a Tribunalului Mureş a fost suplimentată cu două posturi de judecător, practic de la 25 a crescut la 27, şi cu cinci posturi de personal auxiliar, două posturi de grefier şi două posturi de grefier arhivar’, a susţinut Ioana Lucaci.

Potrivit preşedintelui Tribunalului Mureş, la data de 31 decembrie 2013 instanţa avea doar un post de execuţie neocupat, un post de judecător la Secţia Penală şi că ocuparea schemei de personal aproape în totalitate este o premieră. ‘Să sperăm că această situaţie pe care o întâlnim pentru prima dată, cu schemă completă, să ţină mulţi ani de acum încolo. Schema la nivelul personalului auxiliar la acest moment este completă, nu avem posturi vacante. Avem vacant un post de judecător la Secţia Penală’, a subliniat Ioana Lucaci.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Mureş, Sonia Deaconescu, a arătat în acelaşi cadru că modificările legislative au avut un impact asupra activităţii instanţelor, atât din punct de vedere administrativ, cât şi din punct de vedere al cauzelor judecate. ‘Mă refer la instituţii noi, la o eventuală practică neunitară. O mică problemă pe care am avut-o şi când au intrat codurile Civil şi cel de Procedură Penală şi cu care deja ne confruntăm şi acum este faptul aplicaţia ECRIS care este de bază pentru implementarea noii legislaţii a venit foarte târziu’, a subliniat Sonia Deaconescu.

Din bilanţul activităţii Tribunalului Mureş prezentat vineri volumul de activitate pe anul 2013 al a fost de 20.014 dosare, din care 6.688 de cauze civile, 12.231 de cauze de contencios administrativ şi fiscal şi 1.095 de cauze penale. Din totalul de 20.014 dosare, 9.394 au fost dosare noi înregistrate în 2013, iar restul de 10.620 de dosare au fost reportate din anul precedent.

Tot anul trecut au fost soluţionate 11.981 de cauze – 4.648 la secţia civilă, 6.419 la secţia de contencios administrativ şi fiscal şi 914 la secţia penală, încărcătura medie pe judecător fiind de 1.221 de dosare, iar numărul mediu al hotărârilor pronunţate de un judecător a fost de 708.

Indicele de operativitate a Tribunalului Mureş a fost de 61,45%, secţia civilă având 71,44%, secţia de contencios administrativ şi fiscal – 54,00%, iar cea penală având 83,47%.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.