Peste 40% dintre chiriaşii ANL vor să renunţe la contracte după majorarea chiriilor

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat miercuri că în urma unei decizii a Guvernului Cioloş de majorare a chiriilor pentru locuinţe ANL, peste 40% dintre chiriaşii din municipiu şi-au anunţat intenţia de a renunţa la contracte, iar din acest motiv el a cerut Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene reducerea tarifelor.

‘Sunt câteva măsuri luate de guvernul trecut chiar pe final de mandat şi chiar în timpul mandatului, care au trecut neobservate şi care produc nişte efecte destul de serioase în prezent. Acesta este rodul unor acţiuni care se fac fără să ţii cont de teritoriu. Cu toate că există o lege care prevede că la orice act normativ care apare cu privire la autorităţile publice locale nu se poate face fără înştiinţarea, acordul sau avizul organizaţiilor profesionale, cum e cazul Asociaţiei Municipiilor, ceea ce vă spun acum este exact modul nerespectării acestui deziderat. S-a luat o hotărâre cu privire la plata chiriilor. Aici uşurinţa şi graba cu care ministrul Dezvoltării de atunci a instituit această nouă hotărâre face ca la ora actuală, când se doreşte refacerea contractelor pe locuinţele ANL, aproape 40% dintre chiriaşi vor să renunţe la locuinţe, chiria fiind prea mare. De la 90 de lei o garsonieră, se ajunge la 270 de lei. De la un apartament banal, cu două camere, se ajunge de la 230 lei, la 500 de lei. Este un lucru care peste noapte generează probleme’, a arătat Florea.

Edilul consideră că este foarte greu să explice chiriaşilor din blocurile ANL cum s-a ajuns la aceste tarife şi că i-a scris o scrisoare actualului ministru al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, pe care a rugat-o să analizeze posibilitatea reducerii chiriilor şi rămânerea acestor chirii la primării.

‘Eu am scris o scrisoare ministrului Dezvoltării şi am rugat-o pe doamna ministru să analizeze acest lucru şi să putem lua în calcul de urgenţă o modificare sau o revenire asupra acestui subiect (…) Mai mult, au fost făcute de tot felul de ministere numai ca să facă bani miniştrii, banii mergând toţi la Bucureşti. La fel şi acum chiria aceasta scumpă, peste 90% pleacă spre Bucureşti. Nu e normal, blocurile aparţin autorităţilor locale. Propun o reducere a chiriilor, iar chiriile să rămână autorităţilor locale, pentru că acestea trebuie să întreţină aceste blocuri, iar terenurile sunt ale primăriei’, a susţinut edilul din Târgu Mureş.

În plus, acesta s-a arătat împotriva ideii de vânzare a locuinţelor ANL, pe motiv că scopul primăriilor este de a ajuta tinerii, nu de a-i împovăra.

‘Pe de altă parte, 8 ani la rând s-a încercat vânzarea acestor locuinţe, care e o mare greşeală. Nu faci locuinţe ca să le vinzi, asta o fac dezvoltatorii privaţi, tu faci locuinţe ca să iei o măsură de a încuraja viaţa tinerilor, să aibă o familie şi să lucreze şi să rămână în ţară. Pentru că s-au făcut aceste lucruri, să vinzi locuinţele, însemna să transferi blestemul pe aceşti tineri, care până la 50 de ani vor fi în continuu sufocaţi de bănci să cumpere o casă scumpă, ca să îşi dea seama la 50 de ani că au muncit degeaba, locuinţa fiind nepotrivită pentru ceea ce se întâmplă’, a mai afirmat Dorin Florea.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.