Peter Ferenc: Nu suntem în siguranţă unde DNA investighează întemeierea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş

Preşedintele UDMR Mureş, Peter Ferenc, a declarat miercuri, în cadrul manifestărilor prilejuite de marcarea a 169 de ani de la Revoluţia din 1848, că maghiarii nu se pot simţi în siguranţă într-un loc în care Direcţia Naţională Anticorupţie investighează înfiinţarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, iar părinţii copiilor ar fi „hărţuiţi”.

‘Nu suntem în siguranţă într-un loc în care Direcţia Naţională Anticorupţie investighează întemeierea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, se hărţuiesc părinţii şi se joacă cu soarta a mai mult de 400 de elevi. Nu este în siguranţă cel a cărui apartenenţă religioasă este obiectul cercetărilor (…) Suntem victime ale unei campanii, ale unei cruciade de intimidare, în cadrul căreia procuratura face folos şi de vechile mijloace securiste pentru a-i descuraja pe părinţi la înscrierea copiilor într-o şcoală maghiară, în şcoala catolică. Sunt unii care cred că pot face presiuni asupra comunităţii noastre până la infinit. Sunt unii care cred că putem fi intimidaţi, că o să dăm înapoi. Am încheiat o perioadă grea şi, cu siguranţă, vom avea de înfruntat încă o perioadă anevoioasă. Nu ştim cât o să dureze’, a declarat liderul UDMR Mureş, potrivit traducerii oficiale.

Acesta a spus că maghiarii trebuie să îşi afirme dreptatea uniţi, solidari şi trebuie să îşi expună punctul de vedere în mod clar şi ferm în ceea ce priveşte „afronturile” care li s-au adus, „la fel cum au făcut strămoşii noştri, dar nu cu orice preţ”.

‘Însă trebuie să avem grijă să nu oferim prilej de noi eforturi de stârni tensiuni etnice şi de a deştepta ura atât de distructivă pentru toţi. La 169 de ani după lupta pentru libertate, încă mulţi nu înţeleg noţiunea libertăţii. Vom spune încet, ca toată lumea să înţeleagă: nu le vom face treaba uşoară, pentru că ne obligă amintirea eroilor. Iar dorinţa de libertate a maghiarilor din Transilvania este mai puternică decât cei care încearcă să ne asuprească’, a susţinut Peter Ferenc.

În cadrul manifestării de la Târgu Mureş, la care au luat parte în jur de 2000 de persoane, a fost prezentat mesajul premierului României, Sorin Grindeanu, şi cel al premierului Ungariei, Viktor Orban. AGERPRES

print

One comment on “Peter Ferenc: Nu suntem în siguranţă unde DNA investighează întemeierea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş
  1. Sándor spune:

    Daca se facea totul legal nu se ajungea aici! nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.