Peter Ferenc: Nu suntem în siguranţă unde DNA investighează întemeierea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş

Preşedintele UDMR Mureş, Peter Ferenc, a declarat miercuri, în cadrul manifestărilor prilejuite de marcarea a 169 de ani de la Revoluţia din 1848, că maghiarii nu se pot simţi în siguranţă într-un loc în care Direcţia Naţională Anticorupţie investighează înfiinţarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, iar părinţii copiilor ar fi „hărţuiţi”.

‘Nu suntem în siguranţă într-un loc în care Direcţia Naţională Anticorupţie investighează întemeierea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, se hărţuiesc părinţii şi se joacă cu soarta a mai mult de 400 de elevi. Nu este în siguranţă cel a cărui apartenenţă religioasă este obiectul cercetărilor (…) Suntem victime ale unei campanii, ale unei cruciade de intimidare, în cadrul căreia procuratura face folos şi de vechile mijloace securiste pentru a-i descuraja pe părinţi la înscrierea copiilor într-o şcoală maghiară, în şcoala catolică. Sunt unii care cred că pot face presiuni asupra comunităţii noastre până la infinit. Sunt unii care cred că putem fi intimidaţi, că o să dăm înapoi. Am încheiat o perioadă grea şi, cu siguranţă, vom avea de înfruntat încă o perioadă anevoioasă. Nu ştim cât o să dureze’, a declarat liderul UDMR Mureş, potrivit traducerii oficiale.

Acesta a spus că maghiarii trebuie să îşi afirme dreptatea uniţi, solidari şi trebuie să îşi expună punctul de vedere în mod clar şi ferm în ceea ce priveşte „afronturile” care li s-au adus, „la fel cum au făcut strămoşii noştri, dar nu cu orice preţ”.

‘Însă trebuie să avem grijă să nu oferim prilej de noi eforturi de stârni tensiuni etnice şi de a deştepta ura atât de distructivă pentru toţi. La 169 de ani după lupta pentru libertate, încă mulţi nu înţeleg noţiunea libertăţii. Vom spune încet, ca toată lumea să înţeleagă: nu le vom face treaba uşoară, pentru că ne obligă amintirea eroilor. Iar dorinţa de libertate a maghiarilor din Transilvania este mai puternică decât cei care încearcă să ne asuprească’, a susţinut Peter Ferenc.

În cadrul manifestării de la Târgu Mureş, la care au luat parte în jur de 2000 de persoane, a fost prezentat mesajul premierului României, Sorin Grindeanu, şi cel al premierului Ungariei, Viktor Orban. AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Daca se facea totul legal nu se ajungea aici! nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.