Pista de biciclete schimbă Reghinul

Primăria Reghin a câștigat finanțarea unui proiect important pentru municipalitate. Este vorba de programul piste pentru bicicliști. Valoarea acestui program este de 2,5 milioane lei, din care aproximativ 2,2 milioane de lei vor veni de la Agenția Fondului de Mediu ca finanțare nerambursabilă. Pe lângă pista de bicicliști se are în vedere amenajarea zonei prin care va trece aceasta pe o lungime totală de aproape 9 kilometri. Punctele din oraș cele mai frecventate de reghineni și instituțiile orașului vor fi în apropierea acestei piste.

Pe unde trece?

Pista pornește de la zona de agrement Pădurea Rotundă, coboară pe strada Grigorescu, merge paralel cu strada Mihai Viteazu, coboară pe strada Iernii în strada Apalinei, acolo trece prin str. Pomilor și intră pe malul Canalului Morii. De acolo vine înapoi, ,,atinge” Școala Generală ,,Virgil Olitiu”, trece prin spatele cartierului Iernuțeni, intersectează str. Iernuțeni și intră pe Duzilor. Urmărește cursul Canalului Morii, pe la IREM, trece str. Sării, pe la Electrica intră în parcul Tineretului, de acolo intră între Kaufland și Ștrand, iese la brațul Mureșului. Aici se va bifurca, o parte merge spre Suseni, iar o altă parte merge spre Tîrgu-Mureș și se va întâlni cu pista pentru bicicliști dintre Reghin și Tîrgu-Mures.

Dar noua pistă nu va fi doar pentru pasionații de sport, ci se va amenaja întreaga zonă pe unde va trece. De exemplu, în cartierul Iernuţeni se vor demola 180 de garaje. Oamenii îşi vor putea parca maşinile în parcări acoperite, special făcute pentru ei, dar nu vor mai avea unde să-şi depoziteze diferitele unelte, cizme de cauciuc şi … butoaiele cu varză.
În zona Duzilor va fi amenajată și o zonă pentru promenadă, unde se va putea alerga, se vor putea plimba copiii. Pe alocuri vor fi podețe din lemn numai pentru acces pietonal, pentru a se putea ajunge pe ambele maluri ale canalului. Se vor construi și trepte ca să se poată coborî și până la apă, acolo unde este albia betonată. Paralel cu acest lucru Canalul Morii și pâraiele afluente vor fi curățate. Pe malul Mureșului pista va face legătura dintre Suseni și punctele importante din oraș.

Emeșe Ardelean

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

 1. cu ce costuri madam? opinia publica a fost intrebata? dezbaterile publice se fac numai pe hartie. de fapt parerea oamenilor nu are importanta. ati fost platiti pt materialul asta din cauza ca era scandalul prea mare? unde este opinia oamenilor din iernuteni???

 2. Iată, vă puteți expune părerea aici, puteți să o faceți și la Primărie, noi doar vă informăm.

 3. Super! In lipsa garajului, o sa imi tin cele 2 biciclete in balconul din apartamentul de 2 camere de 36 mp, lucrurile, conservele de iarna, sculele depozitate in garaj(din lipsa spatiului din apartament)tot in balcon sau le pun gramada in fata primariei.
  Este un proiect minunat! Sper sa le iasa de o ciorba si celor de la primarie care vor da lucrarile unor firme prietene.
  Nu au fost consultati absolut deloc cetatenii! Mai bine zis li s-a comunicat ca urmeaza sa se demoleze si punct.
  Seara, cand toate masinile ajung „acasa”, nu mai gasesti un loc unde sa parchezi o masina. Sunt curios unde se vor parca cele 180 masini care acum stau in garaje.
  Sunt si mai curios cum vor plati demolarea garajelor cei cativa pe care eu ii cunosc si care abea traiesc din pensie.
  Garajele sunt identice si au o stare buna. Hai sa le demolam! Asa cum am demolat ce era functional in industrie, in agricultura…

 4. Domnului primar Nagy Andras si domnilor consilieri,
  Ma bucura nespus de mult faptul ca d-voasta va ganditi si la sanatatea populatiei municipiului Reghin in fruntea caruia ati fost alesi , prin faptul ca ati dorit si doriti sa amenajati mai multe spatii in aer liber in vederea petreceri timpului liber a cetatenilor. In acest scop ati hotarit sa amenajati piste pentru biciclete ,un fapt deosebit de bun si imperios necesar pentru toti cetatenii urbei ,privind din doua motive.
  a. pentru sanatatea cetatenilor, si pentru a numai folosi autovehicolele, care emana atitea gaze toxice pentru sanatatea noastra si totodata necesara pentru fortificarea organismului, b. bicicleta este un mijloc de transport, cu care te poti deplasa mai rapid la serviciu sau la diferite cumparaturi. Asemenea piste se gasesc in majoritatea localitatilor mai mari din Romania si alte tari. Dar aceste piste pentru biciclete trebuie bine gandite unde se amenajeaza pentru a feri cetatenii de accidente care pot aparea foarte repede .Pistele pentru biciclisti sunt amenajate in special pentru deplasarea cetatenilor la serviciu, cumparaturi si altele dar mai putin pentru agrement. Am aflat ca d-voastra v-ati preocupat si ati amenajat ,pentru cetateni orasului un parc de distractie, cu pista pentru biciclisti ,locuri pentru plimbare si altele la Padurea rotunda.
  Daca ati amenajat acest loc pentru petrecerea timpului liber in mod placut si in aer curat ,unde sa-si oxigeneze plamini si sa se revigoreze , atunci pista de biciclisti pe care o propuneti pentru cetateni orasului eu o vad buna pana la un loc, adica str. Pictor Nicolaie Grigorescu-str.Mihai Viteazu-str.Teilor-str.Ierni-str. Apalinei-/pana la capatul ei, unde ar trebui sa faceti si un trotuar pe care sa se deplaseze locuitorii Apalinei, care de fapt se deplaseaza numai pe partea carosabila ,fiind tot timpul pasibili de accidente rutiere ./-str. Pomilor –pana la sens giratoriu de pe str. Iernuteni, -in continuare pe str. Raului ,care este o strada cu sens unic si cu doaua benzi de circulatie pe sens de mers-intersectie cu str. Sarii cu trecere in Parcul Tineretului daca doriti – iar de la intersectie cu viraj la dreapta pe str. Sarii pana la Podul peste Mures ,unde se intalneste cu pista care vine de la Iernuteni , dupa care sa fie continuata la stanga spre Gara C.F.R.- iar la dreapta spre I.R.U.M. cu continuare spre Prolemn si I.P.L.
  Propunerea d-voastra ca de la podul din str. Pomilor la stanga pe Canalul Morii este complet gresita din mai multe puncte de vedere:
  1.- prin demolarea garajelor veti scoate in strada peste 160 de autovehicole care nu incap numai puse una peste alta, aducandu-le si proprietarilor un deficit de milioane de lei, iar noi „poporul de jos” v-am votat sa ne aduceti bunastare in casele noastre nu asemenea pierderi, 2. – ne-ati promis ca in locul garajelor veti amenaja parcari acoperite ,construite de o firma MAMA care de fapt face si proiectul si care de fapt se bate cap in cap cu proiectul d-voastra fiindca pista de biciclete va trece prin fata acestor parcari , iar noi cand parcam masina vom calca mereu pe aceasta pista iar biciclisti sunt predispusi mereu accidentelor rutiere,
  3.- in aceasta zona ,normal ar trebui sa faceti o pista cu o latime de minimum 3 m. deoarece copii ,biciclisti nu vor merge incolonati unul in spatele celuilalt. De obicei ei se joaca pe biciclete diferite jocuri –GUS sau altele. Ei permanent sunt dispusi sa faca intreceri intre ei , iar rezultatul acestor jocuri si intreceri se termina la spital ,iar in aceasta zona d-voasta trebuie permanent sa aveti un cadru medical si o salvare.
  4.- ne-ati spus ca veti amenaja si scari pe care copii si ceilalti cetateni care vor sta pe banci sa poata sa mearga la apa sa se spele pe maini sau unii sa pescuiasca. Ati chemat pe cei de la Mediu sa ia probe din aceasta apa, apa care este plina de toate mizeriile care vin din paraiele care se scurg in acest Canal .Totodata copii sau alti cetateni care vor circula pe aceasta pista pot sa ajunga in apa canalului si sa se inece. Va spunem aceasta deoarece de aici au fost scoase doua personae si au fost salvate de la inec. 5.- in calea pistei propusa de d-voastra stau si blocurile 11 si 18 din cartier care sunt foarte aproape de malul Canalului, gardul si sala de sport a sc. Gen. 6. 6.- populatia cartierului este in general inbatranita care in mod normal are nevoie macar acum de putina liniste. Tineretul din ziua de azi este mai saltaret si mai predispus unor obiceiuri nu prea academice, iar daca un om mai in varsta se adreseaza cu vreo intrebare sau le face vreo observatie le adreseaza cate un raspuns incat le vine sa intre in pamant de rusine
  7.- toate garajele construite pe malul canalului au fost proiectate de R.A.G.C.L., si aprobate de Primaria oasului Reghin. Toate au un aspect frumos si sunt intr-un aliniament placut. Daca d-voastra doriti, noi ne angajam sa le facem toate o culoare ,sa fie si mai aspectuoase,
  8.- in numele dragostei de D-zeu oare cum puteti sa faceti atata rau, pentru licar de rautate puteti face atata rautate, demolandu-ne aceste garaje unde pe langa masini ne mai tinem alte lucruri, alimente ,biciclete trotinete ale nepotilor si alte masinute de-a lor ,fiindca spatiile din casa nu ne permit,
  9.- suntem cu totii de acord pentru decolmatarea si amenajarea Canalului Morii deoarece toate pivnitele blocurilor sant pline de apa si mizerie, fapt pe care ar trebui sa va intereseze pe d-voastra cel mai tare,. Ati amenajat din veniturile Consiliului si de la Goldan Braun foarte frumos, dar marele pacat, este ca aproape zilnic se sparge asfaltul deoarece conductele din canale se sparg mereu de vechime si rugina. Dar ,fac o gluma cu permisiunea d-voastra,–/ nu cumva sa amenajati si aceasta parte cum ati amenajat-o pe cea de la pod in sus.
  10. am urmarit la DAReghin T.V. doaua emisiuni la care I s-a luat d-lui Birthler ,proiectantul acestor lucrari, un interviu despre finalul acestor amenajari ,la care a-m ascultat cu foarte mare atentie si de unele amenajari chiar m-am bucurat. Dar la intrebarea reportaresei–*DAR PISTA DE BICICLETE PE UNDE VA FI AMENAJATA *– la care dinsul in necunoasterea Legislatiei rutiere a raspuns-* PE TROTUAR * pe strada Duzilor pana la capat. D-le Birthler mai intai studiaza legislatia rutiera si apoi ai sa observi ca ai facut o mare gresala, ADICA, art.60 litera c spune limpede si clar ca – se interzice biciclistilor sa circule pe trotuare sau pe mijlocul partii carosabile pe aleile pentru pietoni din parcuri si gradini publice ,cei care o folosesc vor primi o amenda de la 60-150 lei , iar mai mult decat atat pe aceasta strada circula cei mai multi pietoni ,care se deplaseaza la serviciu—I.R.U.M.,I.P.L., Prolemn , gara C.F.R. ,la cumparaturi la supermarchet Kaufland. V-ati gandit ,macar un minut cum se vor deplasa biciclisti d-voastra printe pietoni si pe o strada cu circulatie INTERZISA . Cunoasteti cumva ce indicatoare are aceasta strada. IN concluzie parerea mea sincera fara nici un fel de rautate , aceasta pista de biciclete pe care doriti D-le primar si d-le Aszalos , care din rautatea mare ,care te caracterizeaza, nu credem ,nici macar unul din proprietarii de garaje , fie ei unguri sau romani , ca este benefica cetatenilor orasului Reghin.
  11. Noi credem ca acesti bani pe care doriti sa-i cheltuiti cu ORICE PRET atunci va sfatuim sa terminati canalizarea de la Apalina pe care ati inceput-o de mai mult de 6 ani conform ordonantei nr.7, sa terminate blocul de pe str. Salcamilor pentru cetatenii evacuati din casele nationalizate inceput de 4 ani , extinderea canalizarii in municipiul Reghin inceputa de 3 ani.
  12. orice proiect care afecteaza tot municipiul ar trebui supus dezbaterii publice si trebuie ceruta si parerea cetatenilor, care v-au votat si v-au pus in fata noastra.
  13. pentru obtinerea unor fonduri nerambursabile ,pentru lucrari publice este necesar un Studiu de fezabilitate cu Deviz general aprobat. Cum a fost obtinut fondul ,cand nici pana in present nu este aprobat S.F.-ul.
  14. pentru un asemenea proiect este necesar Avizul de mediu despre care v-am intrebat si mai sus.
  Cand credeti ca ati rezolvat toate acestea aratate mai sus si ca aveti credinta in D-zeu ca tot acest proiect nu-l faceti NUMAI din rautate va rugam de mii de ori intai sa mergeti la biserica si sa-l intrebati pe bunul D-zeu daca faceti bine sau rau.-
  O alta problema care ma doare foarte mult este faptul ca de cand am venit in Reghin in anul 1975 si pana in prezent ,toate terenurile de tenis de camp s-au distrus ,lasand populatia reghineana (producator de rachete), sa se uite la ele ,ca la niste ghivece de flori. In aceasta perioada am pregatit o multime de copii in vederea practicarii acestui sport, copii care au obtinut pe plan national o multime de premii , iar datorita acestor DEMOLATORI /nu au unde sa se joace. De aceia vin la d-voastra CU RUGAMINTEA de a nu mai lasa curtile scolilor sa stea goale dupa masa si puteti construi si amenaja, (la sc. Gen.6) ,linistit cel putin 2 terenuri, in curtea Lic. Nr.2, si in curtea Lic. . Va rog sa ma scuzati ca nu le-am numit asa cum le zice azi ,pentru a fi mai usor de inteles pentru consilierii d-voastra.
  In numele meu si al majoritati cetatenilor din cartierul Iernuteni ,cetateni care v-au votat si urmeaza sa va mai voteze, daca glasul este si auzit si la care va aplecati urechea, va multumim pentru lucrurile deosebit de frumoase facute in aceasta perioada pentru cetatenii municipiului Reghin.
  V-am sesizat aceste doleante cel care a adus 5 titluri de campion European, 4 locuri 3 in Europa, 4 locuri 4 in Europa, 2 locuri 60 din 120 de tari participante , peste 100 de campioni nationali. Campioni judeteni cu care unii se mandresc foarte tare ,si pe care d-voastra cu foarte mare dragoste ii premiati ,fapt deosebit de bun , dar- nu uitati si de ceilalti–,pe care nu-i mai amintesc aici. O persoana care n-a fost niciodata premiata de d-voasta , nici /Cetatean de onoare al orasului /, cum au fost numiti altii , fara nici o rezonanta.
  Va rugam, in numele proprietarilor din cartierul Iernuteni sa nu ne daramati garajele!

  Cu stima si respect ,
  profesor Vorel Suciu.

 5. pentru asa zisii proprietari de garaje,care locuiesc in bolcuri comuniste,darajele fiind constructii mizere pentru rozatori !@!!!!,luati-va tata casa particulara si faceti-va garaje ! jos garajele imfecte de calea proiectului !
  sper ca primarita sa aibe sange in instalatie ! hai psd ! hai nostalgicii comunismului ! la lucru dragi rromani !

 6. cine este de vina ca stai intr-un apartament de 36 mp ?
  unde ai vazut tu sa garanteze primaria cu un loc public pentru ca tu stai la bloc?
  ia-ti casa si acolo tu faci regula !

 7. @ Yo: rroman esti tu cu mama si tatal tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.