Placă memorială pentru ÁRPÁD BUDAY la Muzeul Județean

Muzeul Județean Mureș vă invită la dezvelirea plăcii memoriale dedicată arheologului ÁRPÁD BUDAY (1879–1937) în data de 5 iulie 2017, începând cu orele 12 în clădirea Muzeului de Arheologie și Istorie din Cetatea Târgu Mureș.
Árpád Buday s-a născut în data de 17 ianuarie 1879 în localitatea Gheja din județul Mureș (în prezent parte a orașului Luduș). Aptitudinile lui au fost remarcate încă din copilărie, iar la recomandarea directorului școlii primare, părinții săi l-au înscris la renumitul Colegiu Bethlen din Aiud. Anii petrecuți la Aiud i-au influențat în mod decisiv atât perspectiva asupra lumii, cât și alegerea carierei. După promovarea bacalaureatului, în toamna anului 1898, a început cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității din Cluj, cu specializarea în istorie și limba latină.
Încă din anul al doilea de studii s-a implicat în activitatea științifică a Institutului de Arheologie, respectiv a Colecției de Monede și Antichități din cadrul Muzeului Ardelean, instituții fondate și conduse la vremea respectivă de către Béla Pósta. După moartea lui Béla Pósta în 1919, a preluat conducerea muzeului și a institutului.
În luna mai a anului 1924 a fost numit în fruntea Institutului de Arheologie al Universității din Szeged, strămutată recent de la Cluj. La scurt timp după aceea, în luna august a aceluiași an, familia Buday s-a stabilit definitiv în orașul de pe malul Tisei. În scurta perioadă petrecută la Szeged, a coordonat activitatea Institutului de Arheologie și pe cea a Comitetului de Asistență a Studenților, implicându-se activ și în viața publică, respectiv în administrația orașului. În 1937, la vârsta de 59 de ani, acesta a decedat după o lungă perioadă de suferință.
Drept recunoștință pentru meritele deosebite avute în cercetarea arheologică a epocii romane pe teritoriul Transilvaniei, Consiliul Local al orașului Luduș i-a oferit, post mortem, în anul 2000, titlul de cetățean de onoare. Cu această ocazie, o placă comemorativă a fost amplasată pe casa părintească din Luduș, construcție demolată între timp.
La aniversarea a 80 de ani de la moartea ilustrului arheolog romanist Árpád Buday, Muzeul Județean Mureș dorește să-l omagieze prin reamplasarea și redezvelirea plăcii comemorative în clădirea Muzeului de Arheologie și Istorie din Târgu Mureș.

print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.