Planuri mărețe pentru Tîrnăveni

Sorin Megheșan s-a născut la Tîrnăveni, în 18 decembrie 1971. Este căsătorit şi are un copil de 4 ani, Luca. Noul primar este masterand la Universitatea ,,Dimitrie Cantemir” Tîrgu-Mureș – ,,Proceduri judiciare și profesii liberale” şi licențiat în drept la Universitatea ,,Dimitrie Cantemir” Tîrgu-Mureș. Din anul 2006 a devenit membru PNL, iar din 2009 președinte al PNL Tîrnăveni. În calitate de arbitru a fost desemnat de UEFA ofițer de dezvoltare regională a arbitrajului şi a arbitrat peste 130 de meciuri în Liga 1, fiind singurul arbitru de Liga 1 din județul Mureș. În perioada 2008-2012 a activat ca viceprimar al municipiului Tîrnăveni, funcţie care l-a propulsat apoi în cea de primar al localităţii.

Proiectele

Sorin Megheşan s-a prezentat în campania electorală cu un amplu proiect pentru perioada 2012-2016, proiect care cuprinde mai multe domenii cum sunt transparenţa şi consultarea, locurile de muncă, mediul de afaceri, locuinţele, infrastructura, tinerii, vârstnicii, serviciile sociale, sănătatea, turismul, sportul şi cultura. Printre dezideratele noului primar se află publicarea tuturor contractelor încheiate de Primăria Tîrnăveni în ultimii patru ani; evaluarea profesională a tuturor angajaților din Primărie, reorganizarea serviciilor acesteia şi restabilirea relațiilor de colaborare cu toți parlamentarii de Mureș, precum și cu liderii Consiliului Județean, Instituției Prefectului și serviciilor deconcentrate din județ. Tot la capitolul transparenţă noul primar doreşte inițierea proiectului ,,Audiență în direct”, prin înființarea unei linii telefonice de comunicare directă a primarului cu cetățenii, în fiecare zi de joi, între orele 17 și 20.

La capitolul strategie…

…se află elaborarea și supunerea în dezbatere publică a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană Târnăveni, cu următoarele obiective strategice: Îmbunătățirea calității vieții în Tîrnăveni, pe criterii durabile; Crearea și dezvoltarea infrastructurii, cu accent pe asfaltare/reparațiile drumurilor și extinderea rețelei de canalizare; Dezvoltarea calitativă a mediului de afaceri din Tîrnăveni și sprijinirea antreprenorialului inovativ și competitive; crearea ,,Consiliului privat”, format din cei mai reprezentativi oameni de afaceri, care vor fi consultați, lunar, în legătură cu proiectele de dezvoltare a orașului. Un plan ambiţios este şi înființarea ZDET – Zona de Dezvoltare Economică Tîrnăveni și motivarea agenţilor economici să dezvolte investiţii de durată în Târnăveni, prin punerea la dispoziţia investitorilor a unei suprafeţe parcelate de 12 ha de teren, care va fi preluată de la S.C. CARBID FOX SA.

4 blocuri ANL

Sorin Megheşan are în plan punerea la dispoziția Agenției Naționale pentru Locuințe, de către Consiliul Local, a unui teren viabilizat, cu dotările edilitare, în vederea construirii a 4 blocuri ANL, finanțate de la bugetul de stat și bugetul local, pentru 100 de familii cu vârste între 18 și 35 de ani. Crearea a 500 de noi locuințe, prin mansardarea blocurilor și renovarea imobilelor de către firma executantă este un alt plan de la capitolul imobiliar.

Infrastructură

Susținerea reabilitării Drumului Național 14A, tronsonul Mediaș-Târnăveni-Iernut, ca punct de legătură între Coridorul IV Pan European și Autostrada ,,Transilvania”; asfaltarea și reparația tuturor drumurilor din oraș, precum și extinderea rețelei de canalizare și alimentare cu apă, din fonduri locale, guvernamentale și prin atragerea de fonduri europene; reabilitarea fațadelor tuturor clădirilor din zona centrală a orașului; sprijinirea asociațiilor de proprietari în menținerea și refacerea zonelor verzi din proximitatea blocurilor sunt doar câteva dintre promisiunile referitoare la infrastructură.

Fonduri europene

Noua administraţie are în vedere accesarea unui proiect cofinanțat din Fondul Social European, pentru consiliere profesională și orientare în carieră pentru a dezvolta abilitățile necesare angajării, precum și cursuri de formare profesională gratuite. De asemenea, şi accesarea unui proiect cofinanțat din Fondul Social European pentru sprijin social prin îngrijire la domiciliu și acompaniere pentru persoanele dependente care nu se pot îngriji singure sau au nevoie de supraveghere – bătrâni, persoane cu dizabilități, precum și sprijin alimentar acordat pentru 500 de persoane vârstnice.

Pentru tineri…

…Sorin Megheşan are în vedere subvenționarea cu 50% a abonamentelor la transportul în comun pentru elevi, amenajarea a patru parcuri tematice pentru tineri: skateboard, role, biciclete şi fitness în aer liber; amenajarea câte unui parc și a unui loc de joacă pentru copii, în fiecare cartier al orașului şi construirea unei creșe pentru minim 200 de copii.
O promisiune de importanţă majoră este şi transportul public gratuit pentru toți pensionarii. Sprijinirea schimbului de destinație a clădirii secției de pediatrie, pentru construirea unui centru de recuperare pentru persoane vârstnice, cu probleme locomotorii, urmând ca secția de pediatrie să se mute în clădirea Spitalului municipal ,,Gheorghe Marinescu”.
Facilitarea incluziunii sociale şi profesionale, accesul la programe de pregătire şi la măsuri specifice de sprijin pentru 1.000 de persoane de etnie romă, în scopul diminuării ratei şomajului, a lipsei de competenţe, venituri reduse, condiţii precare de viaţă și discriminare socială sunt planurile pentru rezolvarea unora dintre problemele aceste etnii.

Turism

Un proiect îndrăzneţ este şi inițierea proiectului „TârnăVIN”, care va creşte vizibilitatea şi atractivitatea turismului în zona Târnavelor. Proiectul va facilita promovarea podgoriilor din zona Tîrnăveniului, ceea ce va atrage şi un număr important de vizitatori, asigurându-se astfel premisele dezvoltării potenţialului turistic al zonei. Realizarea ,,Muzeului sticlei” și a ,,Muzeului chimiei”, ca primă etapă în realizarea unei strategii de dezvoltare a turismului industrial. Tot la turism se află cuprinsă şi realizarea unui studiu de fezabilitate, în vederea amenajării, în zona Râioasa, a unei mini-stațiuni balneare.

Și sportul…

La final, dar nu în ultimul rând, se află planul pentru înființarea unei echipe de fotbal a orașului, sub forma juridică a unei SA, prin vânzarea publică de acțiuni. De asemenea, şi înființarea a două terenuri de fotbal cu gazon sintetic, cu intrare gratuită. Reamenajarea completă a stadionului ,,Sticla”, prin parteneriat public-privat și extinderea acestuia până la 2.000 de locuri. Eficientizarea activității Casei de Cultură ,,Mihai Eminescu”, se doreşte a fi realizată prin organizarea unui concurs de proiecte de management. Acestea au fost planurile cu care s-a prezentat în campanie electorală noul primar al Târnăveniului Sorin Megheşan şi pentru care locuitorii l-au creditat cu această funcţie. Noul edil are de acum la dispoziţie 4 ani pentru a le pune în aplicare.

Mircea Barbu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.