Pocloșul poluat cu ape menajere

poclosMinistrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a cerut, vineri, autorităţilor din judeţul Mureş să ia măsuri pentru ca apele menajere să nu mai fie deversate în pârâul Poclos, care traversează municipiul Târgu Mureş, şi să recurgă inclusiv la sudarea gurilor de scurgere dacă altă soluţie nu există.

Lucia Varga a spus că s-a deplasat pe pârâul Poklos pentru a vedea stadiul lucrărilor de amenajare a acestuia şi că a rămas surprinsă că pe gurile de scurgere a apelor pluviale erau deversate ape menajere, în zona Cartierului Tudor Vladimirescu.

‘Am constatat că, din păcate, sunt evacuate ape neepurate în acest pârâu şi că în loc de evacuare de apă pluvială sunt evacuate ape menajere. Am dispus luarea de măsuri. Mă voi duce la prefectură şi voi cere domnului prefect, ca împreună cu Apele Române, DSP, să facă o evaluare la faţa locului, pentru a identifica sursele de poluare şi pentru a le elimina. Am cerut ABA Mureş să ia măsuri pentru sistarea evacuării de ape insuficient epurate în pârâu. Creează disconfort şi pune în pericol viaţa oamenilor, pentru că dacă vom asista fără să luăm nicio măsură, vom asista la punerea în pericol a calităţii apei în aval’, a susţinut ministrul.

În timpul deplasării sale în judeţul Mureş, ministrul Lucia Varga a promis un sprijin de 3 milioane de lei pentru executarea unei lucrări de apărare pe râul Târnava Mică, în zona comunei Mica, acolo apele râului au surpat o porţiune de peste 25 de metri din Drumul Judeţean Bălăuşeri-Târnăveni şi riscă să provoace o alunecare de teren în zonă.

‘Drumul Judeţean riscă să fie rupt la o nouă viitură pentru că nu sunt realizate lucrările cu rol de apărare. Imediat ce mă voi întoarce la Bucureşti voi face o analiză şi voi aloca cu prioritate 3 milioane de lei, sumele necesare pentru a face acea lucrare de tăiere de cot necesară în acea zonă şi pentru a putea consolida cursul de apă, astfel încât să poată fi realizate lucrările de consolidare ale drumului judeţean’, a spus ministrul.

De asemenea, ministrul a promis că va include în lista de priorităţi şi lucrarea de supraînălţare a digului de pe râul Mureş, în zona oraşului Luduş, pe o porţiune de 1.750 metri, estimată la circa 1,9 milioane de lei, care va proteja de inundaţii 3.100 de locuitori.

‘Vedem fenomene meteorologice extreme şi trebuie să fim pregătiţi’, a spus Lucia Varga, care a precizat că această lucrare va fi considerată o prioritate şi va fi inclusă în lista de priorităţi.

O altă lucrare avută în vedere, eventual pentru accesarea de fonduri europene, este cea de executare a unor lucrări de apărare în zona municipiului Târgu Mureş.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.