Poezia românească live la Colegiul Europei din Bruges cu un tîrgumureşean

Poetul Benji Horvath va susţine un slam-performance la Colegiul Europei din Bruges marţi, 17 aprilie, cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles, în cadrul Săptămânii Naţionale, organizată anual de studenţii instituţiei academice.

Evenimentul va avea loc la Cafeneaua universitară Phoenix Cafe, şi propune celor peste 300 de studenţi, din peste 50 de ţări, un dialog poetic despre majorităţi şi minorităţi şi despre rolul artei în crearea de sinergii, pentru un viitor construit împreună, fără segregare socială etnică, fără prejudecăţi despre culturi mari sau mici.

„Minoritatea şi majoritatea au întotdeauna foarte mult de învăţat reciproc. Este şi o datorie a mea, prin actul meu artistic, să facilitez aprecierea şi apropierea reciprocă, să ajut înţelegerea şi rezolvarea diferenţele. Unii au nevoie şi de ceilalţi şi invers, pentru a forma o unitate mai bogată cultural”, descrie Benji Horbath demersul său poetic.

Benji Horvath (n. 1988, Târgu Mureş) este poet, trăducător, redactor la revista literară maghiară Helikon din Cluj-Napoca, organizator de ateliere şi evenimente culturale. A studiat filosofie şi istoria religiilor în Budapesta. Are trei volume de poezie publicate: A cseplini dĂ­va (Diva cepliniană, 2009), Beatcore (2015), Az amnezia Ăştja (Drumul amneziei,2016). A publicat articole, interviuri şi recenzii în numeroase periodice. Apare în antologia linişte, pace, perversiuni, heppiend: tineri poeţi maghiari din Transilvania (Casa de editură Max Blecher, 2016, tradusă de Andrei DĂłsa şi coordonată de Ştefan Baghiu).

Săptămâna Naţională se va desfăşura în perioada 19-22 aprilie. Programul multinaţional constă în proiecţii de film, programe de networking şi dezvoltare a lucrului în echipă, prin cunoaştere şi înţelegere reciprocă a valorilor culturale, dar şi conferinţe pe teme de actualitate europeană, precum politicile de securitate şi procesul de lărgire UE, cu participarea unor distinşi invitaţi, ambasadori, experţi şi analişti politici.

Institutul Cultural Român Bruxelles se alătură iniţiativei studenţilor şi sprijină prezenţa culturală a României la această manifestare, care mai include organizarea unui stand de prezentare de ţară.

Este o ocazie de a prezenta diversitatea valorilor şi a moştenirilor culturale, tradiţii şi obiceiuri, cât şi de a exemplifica orientările artistice contemporane. Săptămânile Naţionale reprezintă o cutumă în cadrul Colegiului, fiecărei naţionalităţi i se oferă ocazia de a-şi reprezenta ţara, într-o instituţie paneuropeană de învăţământ superior, care contribuie la formarea viitorilor funcţionari ai Uniunii Europene. Mesajul pe care vrem să îl transmitem va fi recepţionat de aproximativ 400 de destinatari, colegi şi profesori din întreaga Uniune Europeană şi din câteva ţări vecine, declară studenţii români de la Colegiul Europei din Bruges pentru ICR Bruxelles.

În anul academic 2017-2018, opt studenţi români studiază la Colegiul Europei din Bruges, dintre aceştia patru provin din Republica Moldova.

Colegiul Europei din Bruges este o instituţie academică de excelenţă pentru programele sale postuniversitare din domeniul studiilor europene.

Alături de alte institute culturale naţionale din reţeaua EUNIC Bruxelles, ICR Bruxelles a devenit partener instituţional al Colegiului în 2014, şi propune anual un modul opţional de cursuri de limba română, nivel debutant, în cadrul Departamentului de Limbi Străine al Colegiului.

Publicul larg este invitat să îl întâlnească pe poetul Benji Horvath la Bruxelles, vineri, 20 aprilie, la festivalul Balkan Trafik, în cadrul proiectului european Urban Chapter.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.