Politica violează Justiţia: cazul Dăneşan

În ,,cazul Dăneşan” a apărut un martor cheie care va da peste cap cazul primarului sighișorean

Condamnarea la un an şi șase luni de închisoare cu executare a primarului de Sighişoara, Ioan Dorin Dăneşan, este un caz asupra căruia merită să facem un studiu de caz. În timp ce primarii care au făcut istorie prin afacerile extrem de păguboase pentru instituţiile pe care le conduc sunt liberi, în cel mai rău caz cercetaţi şi cam niciodată condamnaţi, Ioan Dorin Dăneşan – primar anonim prin prisma scandalurilor de corupţie – riscă să facă puşcărie. Şi asta nu poate trece neobservat.

Fapte, nu vorbe

Istoria scandalului „Poşta” a început în anul 1993, când terenul de la nr. 19 de pe str. 1 Decembrie 1918 a fost concesionat Băncii Agricole. În anul 1997, Primăria Sighişoara a încheiat cu Direcţia Regională de Poştă Braşov un contract de concesiune pe 99 de ani pentru acelaşi teren situat în centrul oraşului, în vederea construirii unui sediu de poştă. Apoi, în anul 2003 pentru că nu s-a materializat nici sediul de Poştă, Primăria a încercat o a treia concesionare către Brain Plus S.R.L. Între aceste ultime contracte a mai apărut un CF 516-topo 1813/1 care complică lucrurile deoarece dă ocazia interpretării unei „erori materiale” zic avocaţii apărării, ca principal argument că nu poate fi vorba despre transcrierea concesiunii către Brain Plus SRL. Şi ar fi vorba despre un nou contract – zic procurorii acuzării. Iar un nou contract înseamnă licitaţie. Cam acesta este firul simplu, foarte simplu al povestirii.

Cum faci un dosar în România? Simplu…

Amesteci un deputat cu un tip influent din SIPI (Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă) care întâmplător este bine conectat la un oarecare angajat (ex-angajat) al penitenciarului, care la rândul lui este foarte bine conectat cu un procuror anti-corupţie. Îi urmăreşti cu atenţie şi observi că procurorul DNA a dat neînceperea urmăririi penale unui judecător care ulterior a dat o sentinţă ce convine de minune ghici cui? Deputatului. Al dracu’ făcătură. Care e legătura cu articolul de faţă? Niciuna, v-aţi prins.

Dorin Dăneşan a fost singurul condamnat pentru că a semnat actul de concesiune către Brain Plus S.R.L., după ce acesta a fost avizat din punct de vedere juridic de juristul de la Serviciul Administrarea Patrimoniului şi de secretarul Primăriei, Gheorghe Humă – deci doi jurişti – de directorul economic al Primăriei şi de şeful Serviciului Administrarea Patrimoniului din cadrul Primăriei – liberalul Petru Maşca. Toţi ceilalţi primesc aviz de bună purtare încă din faza cercetărilor DNA.

Dorin Dăneşan a fost condamnat, deşi a doua expertiză juridică şi contabilă, efectuată de Andrei Cozoş, concluzionează limpede ca ziua de Mărţişor că pe cele 8 obiective DNA prejudiciul maxim ce ar putea fi luat în seamă este banala sumă de 692 de lei, faţă de 117.000 de lei cât i se impune prin rechizitoriul DNA. Dar…

…de unde suma de 117.000 de lei?

Prima expertiză a DNA conţine într-adevăr suma respectivă dacă concesiunea şi-ar face obiectul pe toţi cei 49 de ani, deci un prejudiciu pe care l-am privi în urmă prin anul 2050.
Cum s-a ajuns la a calcula un prejudiciu viitor şi să condamni un om la închisoare pentru ceva ce urmează să se întâmple în următorii 35-40 de ani?

Dorin Dăneşan a fost condamnat chiar dacă acest scandal a trecut prin verificările anuale ale Curţii de Conturi Mureş, ale Corpului de Control al Prefectului, a trecut viza de legalitate a Prefecturii la momentul emiterii dispoziţiei de primar etc.
Dorin Dăneşan a fost condamnat exact la fix pentru ca organizaţia PNL să poată folosi în negocierile USL sentinţa şi pentru a-şi impune propriul candidat la Primărie, Dan Colceriu.

Cine sapă groapa altuia…

Cazul Dăneşan va fi strămutat la o instanţă independentă. Rectific, mai independentă. Aici în Mureş deputaţii, SIPI-iştii, unii judecători de la Tribunalul Mureş şi unii de la Curtea de Apel, procurorii sunt prea implicaţi. Şi mult prea legaţi. Unii de alţii. Dorin Dăneşan nu este cel mai penal primar din judeţul Mureş – cu siguranţă. Nu este cel mai penal om din administraţie. Nu este nici măcar în top 10 penali ai judeţului Mureş. Cine-l cunoaşte, ştie. Şi dezvăluirile vor continua pentru că în cazul Dăneşan a apărut un martor cheie dispus să prezinte cu lux de amănunte cine şi la comanda cui acţionează în justiţia mureşeană. Cu dovezi certe, cu sentinţe, cu documente din ce în ce mai interesante. Toate legate de cazul de faţă.

Istrate Manu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.