Pompierii reghineni și-au sărbătorit ziua cu fast

DSC_3633Ziua Pompierilor Români a fost sărbătorită la Reghin vineri, 12 septembrie. Cu acest prilej sute de reghineni au pătruns în curtea instituţiei pentru a asista la demonstraţiile făcute de pompierii reghineni şi pentru a vedea echipamentele cu care lucrează.
Ziua Porţilor Deschise a continuat…
…cu o festivitate la care au participat oficialităţi locale şi judeţene. Au fost prezenţi, alături de primarul municipilui Reghin, Maria Precup, prefectul judeţului Mureş, Vasile Oprea, şi şeful ISU „Horea” Mureş, colonelul Dorin Oltean. Invitaţii au vorbit pompierilor despre respectul de care se bucură meseria lor şi le-au adresat felicitări pentru rezultatele obţinute. Colonelul Ioan Chibulcutean, şeful Detaşamentului de Pompieri din Reghin, a ţinut să mulţumească în special familiilor subordonaţilor săi pentru spijinul necondiţionat pe care îl acordă şi înţelegerea de care dau dovadă întotdeauna faţă de specificul acestei meserii.
Mulţumirile de la reghineni…
…au fost aduse pompierilor chiar de primarul oraşului: „Aș vrea să profit de această oportunitate și să mulțumesc Detașamentului de Pompieri Reghin și fiecărui pompier în parte pentru devotamentul și responsabilitatea cu care vă faceți datoria”, a spus primarul Maria Precup în deschiderea discursului său.
„Trebuie să fie extraordinar să te trezești în fiecare zi cu sentimentul că meseria ta e una care salvează vieți! Ca primar, sunt mândră de faptul că Detașamentul de Pompieri Reghin este o structură apreciată în tot județul, iar meritul vă aparține în totalitate. Vreau să vă mulțumesc pentru buna colaborare care există între instituțiile noastre și pentru disponibilitatea dumneavoastră de a veni în sprijinul nostru și al reghinenilor ori de câte ori a fost nevoie. Pentru că mâine, 13 septembrie, este Ziua Pompierilor din România, permiteți-mi să urez „La mulți și binecuvântați ani” tuturor celor care poartă cu mândrie și care fac cinste uniformei de pompier! La mulți ani pompierilor reghineni!”, a completat primarul municipiului Reghin.
Recompense
În cadrul ceremoniei doi pompieri au fost evidenţiaţi pentru merite deosebite. Este vorba despre: Adrian Hărşan, care fost avansat în grad, şi Eugen Anca, acesta din urmă fiind premiat pentru profesionalismul de care a dat dovadă în cele peste 3.000 de intervenţii la care a participat.
Printre cei mai buni
Conform reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” Mureş, Detaşamentul de pompieri din Reghin este unul dintre cele mai bune din ţară. Sarcina pompierilor reghineni nu este una uşoară, ţinând cont şi de faptul că au de acoperit circa o treime a judeţului Mureş, suprafaţă în care intră aproape toate ocoalele silvice.
Sărbătoarea pompierilor români a continuat sâmbătă, 13 septembrie, la Tîrgu-Mureş, cu o paradă militară şi exerciţii demonstrative, un concurs de cros al pompierilor, un simpozion la care au participat, alături de rezervişti și veterani, personalităţi politice, culturale şi din administraţia locală.
Istorie
La 13 septembrie 1848, Compania de Pompieri din Bucureşti, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, a săvârşit cea mai eroică faptă din istoria pompierilor militari: peste 160 de pompieri au rezistat în faţa a 5.000 de ieniceri turci, în cadrul bătăliei din Dealul Spirii. În ciuda inferiorităţii numerice, pompierii nu au încetat lupta decât atunci când Kerim – Paşa, văzând că nu poate înfrânge rezistenţa garnizoanei din Dealul Spirii, a trimis un ofiţer care a propus încetarea focului. Raportul victimelor: 80 pompieri români și 200 de soldați turci.
Bătălia din Dealul Spirii a rămas în istoria neamului ca fiind un act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluţiei de la 1848, iar data de 13 septembrie a fost aleasă drept dată aniversară pentru curajul şi devotamentul luptătorilor cu focul. A fost însă legal oficializată după cel de-al Doilea Război Mondial, în anul 1953, apoi prin Legea nr.121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin H.G.R. nr.1490/2004, pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.