Porți deschise la Castelul Teleki

Castelul Teleki din Gorneşti şi-a deschis sâmbătă porţile pentru vizitatori. De la ora 10 până seara la ora 20 sute de persoane s-au plimbat prin încăperile castelului și prin grădină, fiind îndrumate de câte un ghid. Însuşi proprietarul castelului, contele Teleki Kálmán, a fost prezent printre oaspeţi, aceştia fiind în general cunoscători ai istoriei din Transilvania, rude apropiate ale contelui, câțiva localnici și turiști străini.

Ziua Castelului

Ziua Castelului a fost ideea unui grup de tineri din Tîrgu-Mureș care, cu acordul familiei Teleki, a organizat cea de-a doua ediție a evenimentului (prima s-a desfășurat anul trecut în noiembrie). Vizitatorii au avut la dispoziţie fotografii, piese de mobilier autentice şi diferite obiecte care au aparţinut locului, dar s-au delectat şi cu impresionantele candelabre din sticlă de murano din sufrageria castelului, uşile sculptate sau teracotele şi şemineele din diferite încăperi. Într-o sală special amenajată au rulat filme despre castel, iar copiii au participat la ateliere de creaţie organizate pentru ei.

Contele Teleki

,,Nu am amintiri personale despre acest loc pentru că eram foarte mic atunci când familia mea a rămas fără el. Dar ştiu foarte multe pentru că mi s-a povestit … În 2011, când am venit aici pentru prima oară am descoperit o scară secretă despre care nimeni nu mi-a povestit nimic..”, ne-a mărturisit amuzat contele, într-o limbă română impecabilă.
Născut și școlit aici, Teleki Kálmán a locuit în Tîrgu-Mureş până în anul 1982 şi a muncit ca inginer. S-a căsătorit cu o belgiancă și s-a mutat la Bruxelles. Mai are un an până la pensionare și spune că după aceea se va muta probabil într-o aripă a castelului care va fi amenajată în acest scop. Şi-ar dori ca locul să intre în circuitul turistic, poate să devină un loc pentru organizarea de evenimente culturale, dar până acolo sunt mulţi paşi de făcut pentru că nu este un om bogat.

Castelul Teleki este unul dintre cele mai reprezentative realizări ale barocului transilvănean, cu un parc englezesc de excepţie care a fost populat cândva cu statuete reprezentând personaje mitologice. După naţionalizare a devenit Preventoriu TBC pentru copii, iar în anul 2006 domeniul a fost retrocedat şi anul trecut actualul proprietar (Teleki Kálmán) a intrat în posesia lui.

Emeșe Ardelean

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.