PPMT are candidat la preşedinţie

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a luat decizia să participe la alegerile prezidenţiale şi l-a desemnat drept candidat pe Szilagyi Zsolt, vicepreşedinte al formaţiunii şi şeful de cabinet al europarlamentarului FIDESZ Tokes Laszlo.
Decizia privind intrarea în cursa prezidenţială a fost anunţată duminică, într-o conferinţă de presă, de preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, şi de Zakarias Zoltan, preşedintele Adunării Naţionale a Aleşilor partidului.
sz zsoltLiderul civicilor maghiari, Toro T. Tibor, a declarat  toţi candidaţii UDMR din 96 încoace, ‘de la Gyorgy Frunda la Kelemen Hunor’, nu şi-au făcut datoria bine, nu au vorbit de dezideratele strategice ale comunităţii privind obţinerea autonomiei şi, din acest motiv, nu s-au făcut paşi importanţi în acest sens.
El a spus că decizia privind lansarea propriului candidat la prezidenţiale s-a luat întrucât există temerea că Kelemen Hunor, candidatul UDMR, nu va reuşi nici de această dată să aducă în atenţia opiniei publice dezideratele comunităţii maghiare.
Cine este candidatul?
‘Sunt orădean, pe jumătate secui şi inima mea bate pentru Transilvania, indiferent unde m-aş afla, la Oradea, la Bucureşti, la Bruxelles, mă simt transilvănean. Cred că în cadrul european, secuii, maghiarii şi românii îşi pot clădi o ţară, o regiune, o casă mult mai confortabilă şi mult mai europeană, mai aproape de normalitate. (…) Nu este un lucru secret faptul că văd şansele României în o reformă profundă care să aplice modelele consacrate, funcţionale din Europa, inclusiv pentru minorităţi, pentru comunităţile naţionale. (…) Nu este un lucru secret că partidul nostru luptă pentru acele forma de autonomie care şi-au dovedit deja viabilitatea în Europa’, a spus Szilagyi Zsolt.
Acesta a precizat că perioada strângerii de semnături va fi cea mai dificilă, adăugând că în campanie se vor folosi de mijloacele posibile ‘specifice campaniei’, ca să mobilizeze nu doar maghiarii, ci şi ‘partenerii strategici’ – românii din Transilvania. ‘Dacă trăim în România şi vrem să trăim în România, avem un cuvânt de spus, chiar dacă ştim că numărul alegătorilor noştri este limitat, chiar dacă ştim că partidul nostru are resurse din punct de vedere al votanţilor limitate, dar, totuşi, este un exerciţiu democratic şi simplu fapt că maghiarii dau un mesaj că vor să fie integraţi în viaţa politică românească, este un mesaj bun. Deci, o mobilizare mai bună în cadrul comunităţii maghiare ajută şi starea generală sufletească în rândul maghiarilor, ca să se simtă mai acasă’, a spus candidatul PPMT. Szilagyi Zsolt are 46 de ani, este licenţiat în politologie la Budapesta, în anul 1990, la 21 ani, a fost cel mai tânăr deputat în Parlamentul României, fiind ales din partea UDMR. A fost parlamentar din partea Uniunii timp de 14 ani, o perioadă de zece ani fâcând parte din Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor. În 2004 a părăsit UDMR, a devenit profesor de politologie la Universitatea Partium din Oradea, iar din 2007 conduce biroul de la Bruxelles al europarlamentarului Tokes Laszlo.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.