Prăjitura Doboș, după rețeta secretă a Cameliei Hegbeli, vedeta Festivalului ‘Simfonii de toamnă-Zilele culturale târgumureșene’

O prăjitură Doboș făcută după o rețetă secretă a Cameliei Hegbeli, din satul Boiu, este cel mai bine vândut preparat de cofetărie de la Festivalul ‘Simfonii de toamnă – Zilele culturale târgumureșene’, care se desfășoară la Târgu Mureș până duminică, în ciuda prețului de peste 40 de lei kilogramul.

Camelia și Mihai Hegbeli din Boiu fac parte din Asociația Producătorilor Tradiționali și Ecologici Mureș, iar standul lor cu pâine cu cartofi atestată ca produs tradițional și cu produse de cofetărie și patiserie este unul dintre cele mai aglomerate la fiecare târg la care participă.

„La ‘Simfoniile de toamnă’ am venit cu pâine și dulciuri, produse de panificație și de patiserie. Soția mea, Camelia, le face acasă și înainte de orice târg lucrează non stop în brutăria pe care o avem amenajată la Boiu. Avem chec de casă, grilaj cu nucă și zahăr, avem un Doboș care este numărul 1, avem vânzări foarte bune la acest produs. Într-adevăr, este mult de lucru, mai avem și o femeie care ne ajută la foile de prăjitură, dar vă spus că merită efortul. Suntem satisfăcuți când vedem că produsele noastre sunt căutate și vindem tot ce producem. Nu facem industrie, lucrăm doar în familie, ne mai ajută și fiica noastră și avem o femeie care ne ajută. Cu câteva zile înainte de târguri lucrăm de dimineața de la 8,00 până seara la ora 23,00. Când facem pâine, programul începe dimineața la ora 5, astfel încât când ajungem în târg pâinea să fie caldă. Putem spune că se duce ca pita caldă’, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, Mihai Hegbeli.

În privința Doboșului, Hegbeli a spus că blatul este din pandișpan, iar crema de unt cu cacao și deasupra are cranț de zahăr ars, care îi dă un aspect deosebit. Producătorul a arătat că pentru a se obține un astfel de Doboș două persoane lucrează timp de trei zile, prima oară se fac foile, apoi crema și zahărul ars.

„Au venit multe femei la târg și mi-au spus că, oricât au încercat, Doboșul nu le-a reușit așa ca al nostru și nici checul. Le-am spus că fie nu au pus suflet, fie nu au ars cuptorul bine. Adică aprindem focul, ardem cuptorul și băgăm checul doar atunci când nu se mai arde pana. Au venit cei de la Direcția Sanitar Veterinară în control și au văzut penele lângă cuptor. Ne-au întrebat ce facem cu ele, le-am spus că testăm temperatura cuptorului. Dacă se arde pana, nu băgăm checul până nu se arde cuprotul. Au spus că așa ceva nu au mai auzit, dar le-am spus că noi lucrăm tradițional, inclusiv în privința testării temperaturii’, a afirmat Mihai Hegbeli.

Hegbeli a fost bucătar la Spitalul Municipal din Sighișoara, iar după ce a început să lucreze pe cont propriu a reușit să obțină singurul atestat de producător tradițional de pâine sau pită cu cartofi din județul Mureș. Toată producția familiei de peste zi — pâine, produse de patiserie și de cofetărie — este vândută integral în târguri, în ciuda prețurilor care par destul de ridicate.

La fel ca Doboșul și checul, pâinea cu cartofi e făcută după o rețetă specifică zonei Sighișoarei. Se face cu aluat de pâine, cu cartof crud răzuit, care este introdus în plămădeală. Toată procedura e manuală și durează cinci ore, de la frământarea aluatului, până la scoaterea pâinii din cuptor.

Peste 80 de meșteșugari și producători tradiționali și peste 20 de crame și producători de vin participă, începând de vineri până duminică, la Festivalul ‘Simfonii de toamnă — Zilele culturale târgumureșene’, organizat de Primăria Târgu Mureș.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.