Prea ușor trecem cu vederea…

catalin heghes…uneori cum autoritatea publică decide până unde ni se duce libertatea de exprimare garantată de Constituție. Așa s-a întâmplat și săptămâna trecută, când primarul Dorin Florea a anunțat că nu va da aviz pentru un marș al secuilor, care ar trebui să aibe loc pe 10 martie, la Tîrgu-Mureș. Motivând absolut ciudat decizia sa (cum că aprobă ceea ce comisia de specialiști a aprobat, între care șeful comisiei e subalternul său, iar din ea mai fac parte și consilieri locali, cărora oricum li se poate spune, dar nu specialiști în adunări publice), el spune cu alte cuvinte că avizul consultativ al acelei comisii este pentru el literă de lege. Și nu Constituția.

Primarul și cei din respectiva comisie ar trebui să-și amintească de Revoluția/lovitura de stat din 1989, reeditată ceva mai bărbătește de ucrainieni zilele trecute și să se întrebe dacă respectivii oameni care au ieșit în stradă aveau autorizație de proteste? Sau să se gândească la țările mai de la vest de noi, din aceeași familie europeană de la care ne revendicăm și să ne spună dacă acolo vreo primărie interzice cuiva să iasă organizat în stradă, pașnic, pentru a exprima o idee.

Să se mai gândească de asemenea că în istoria ultimilor zeci de ani, niciodată secuii n-au ieșit în stradă ca să provoace conflicte, iar acel trist Martie Negru de la Tîrgu-Mureș a fost pornit de partea românească. Dintr-un minim respect față de decența și civilizația pe care secuii au arătat-o în ultimii ani la mai toate manifestările publice de anvergură organizate în Ardeal, niciodată încheiate cu incidente, ar trebui ca acea comisie și cu primarul Dorin Florea laolaltă, să mai cântărească o dată decizia să-i zicem pripită, nu rău intenționată pe care au luat-o.

Pe de altă parte știu că-mi bat butoanele tastaturii de pomană scriind aceste rânduri, dar trebui să închei spunând de asemenea că dacă a mai rămas vreun parlamentar cu gândire de dreapta în județul Mureș, pentru care libera exprimare, pe de-o parte, și un principiu garantat de Constituție, pe de altă parte, mai contează la ceva, să pună mâna să schimbe această alunecoasă lege a adunărilor publice, care e ambiguă, lasă loc de interpretări și decizii dubioase, cum e cea luată de Primăria Tîrgu-Mureș.

Cãtãlin HEGHEŞ

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.