Prefectul de Mureş despre concluzia discuţiilor de la MEN cu privire la Liceul Romano-Catolic

Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că la capătul unei discuţii organizate la Ministerul Educaţiei Naţionale, care a durat în jur de trei ore şi jumătate, s-a ajuns la concluzia că autorităţile publice locale din Târgu Mureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş trebuie să ia o decizie cu privire la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş.

„La invitaţia domnului ministru Pavel Năstase, am participat astăzi la o discuţie de trei ore şi jumătate, la Ministerul Educaţiei Naţionale, referitoare la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. Eu am organizat trei astfel de întâlniri de mediere cu toate părţile implicate. S-a concluzionat că autoritatea publică din Târgu Mureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş sunt factorii care trebuie să ia o decizie în acest sens. Eu mi-am menţinut punctul de vedere că sunt de acord să existe orice unitate de învăţământ, dar cu respectarea prevederilor legale. Am participat la această discuţie în speranţa că se va debloca situaţia (…) Lucrurile sunt foarte clar stipulate de lege, toată lumea trebuie să respecte legislaţia existentă. Există competenţe legale şi acestea sunt prevăzute de legile în vigoare”, a afirmat Lucian Goga.

Deputatul PMP Mureş Marius Paşcan a arătat la rândul său că reuniunea de marţi, de la Ministerul Educaţiei Naţionale a avut un „final predictibil”.

„Ministrul Pavel Năstase a conchis că instituţia pe care o conduce nu are competenţe pentru soluţionarea situaţiei juridice a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. Totuşi, va trimite Corpul de control al ministerului în verificare. Problema ţine de atributele legale ale autorităţilor publice locale, ceea ce, de altfel, personal susţin încă de la începutul acestui conflict. Aşa că, ceea ce deputatul Borbely Laszlo şi inspectorul şcolar general, Ştefan Someşan (fostul şef al ISJ Mureş, n.r.), au încurcat la timpul potrivit (cu consimţământul majorităţii consilierilor locali), se pare că nu mai poate descurca nimeni. În rest, rămâne cum autorităţile publice locale au stabilit deja”, a spus Marius Paşcan.

Reprezentanţii părinţilor elevilor de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş au precizat, într-un comunicat de presă, că poziţia lor este univocă, în sensul punerii în legalitate a unităţii de învăţământ, ridicarea restricţiilor în privinţa înscrierilor în clasele primare, reintroducerea liceului în reţeaua şcolară a municipiului Târgu Mureş şi elaborarea unei metodologii speciale care să rezolve pe termen lung situaţia juridică a Liceului Teologic Romano Catolic din Târgu Mureş.

Părinţii susţin că legile în vigoare asigură cadrul legal pentru rezolvarea acestei situaţii, dar că este nevoie de „voinţa de a acţiona”.

Discuţia de la Ministerul Educaţiei Naţionale a fost convocată după ce Consiliul Local Târgu Mureş a adoptat o hotărâre prin care solicită MEN o metodologie de rezolvare a situaţiei Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

La discuţii au fost invitaţi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului- Judeţul Mureş, Consiliului Judeţean Mureş, Consiliului Local Târgu Mureş, Primăriei Târgu Mureş, Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş şi reprezentanţi ai părinţilor elevilor.

În luna aprilie, ISJ Mureş nu a aprobat includerea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş în reţeaua şcolară pe motiv că hotărârea Consiliului Local nr. 33/2015 a fost atacată în instanţă, respectiv că Direcţia Naţională Anticorupţie desfăşoară o anchetă în acest caz.

În noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

3 Comentarii

  1. Ce să înțelegem acum?

  2. ca statul e prost, incredibil de prost. Se infiinteaza o scoala, se apeleza la „FBI” pentru ca o hartie este scris gresit, nu exista daune sau parti vatamate, se aresteaza oameni (ok… un om), se ia luari de cuvant in senat si camera deputatiilor, nici ministerul educatiei nu stie ce sa faca, se proesteaza, etc…. pentru o mica scoala. Mir ca nu sa apelat consiliul national pentru apararea tarii… sau urmeaza.

  3. @zoli Poate nu s-a infiintat legal…plus ca omul se plimba prin oras, a fost, in cel mai rau caz, retinut! Sa intelegem ca daca scoala e mica, „las-o ba ca merge-asa”?
    Daca parchez un Matiz pe trecerea de pietoni e ok, dar daca punem un seria 5 nu e bine? Sau doar te plictiseai citind articole din ziar?

    Cu stima,
    Bogdan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.