Prefectul vrea să prevină situațiile de urgență

adrian jeanPrefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a trimis săptămâna trecută, tuturor primarilor din judeţ, o circulară prin care le recomandă să monitorizeze cursurile de apă, să cureţe de zăpadă străzile şi trotuarele, dar şi să fie atenţi la persoanele aflate în situaţii de risc.

Prefectul a declarat că este nevoie de monitorizarea cursurilor de apă pentru identificarea din timp a posibilităţii formării podurilor de gheaţă şi degajarea acestora, ,,în aşa fel încât să nu obstrucţioneze secţiunile de scurgere la poduri şi podeţe”. De asemenea, primarii au fost rugaţi să aibă în vedere, cu prioritate, curăţarea de zăpadă a drumurilor, trotuarelor şi accesurilor pietonale, dar şi monitorizarea asigurării serviciilor de alimentare cu apă şi energie.
Totodată, primarilor li s-a recomandat să fie atenţi la persoanele vârstnice sau fără adăpost, care sunt mult mai vulnerabile în această perioadă.
Prefectul a subliniat că, dacă primarii nu-şi îndeplinesc atribuţiile, nu exclude aplicarea unor amenzi contravenţionale.
,,Aceeaşi solicitare am făcut-o şi către preşedintele Consiliului Judeţean. Dacă edilii nu se vor conforma acestei dispoziţii, în conformitate cu legea pot aplica sancţiuni contravenţionale, în calitatea mea de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, a precizat Adrian Jean Andrei.

Blocaj de zăpadă

Singura problemă înregistrată până în prezent, în judeţul Harghita, a fost pe râul Bistricioara, pe raza comunei Tulgheş, unde s-a format un blocaj de zăpadă îngheţată de aproximativ 1,5 km. Pompierii voluntari şi civili, dar şi cetăţenii au intervenit săptămâna trecută, marţi noaptea şi miercuri, cu lopeţi, căngi şi două utilaje, creându-se un canal de 400 de metri care permite apei să curgă, în prezent fiind înlăturat pericolul de inundaţii.
În Harghita se circulă normal, majoritatea drumurilor sunt negre umede, exceptând drumurile naţionale şi judeţene aflate la altitudine, unde zăpada de pe carosabil este de maxim un centimetru.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.