Prejudiciu de 3,2 mil. euro constatat de DNA

bani leiProcurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a trei administratori ai unei firme şi a societăţii respective pentru un prejudiciu adus bugetului consolidat al statului de peste 3, 2 milioane euro, reprezentând TVA, impozite pe profit şi pe dividende.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPFRES, au fost deferiţi justiţiei Cristian Mihuţ şi Valentin George Buruiană, administratori de drept ai SC Euro Pet Ind SRL, şi a lui Jozsef Nemeth, administrator de fapt al firmei, precum şi SC Euro Pet Ind SRL, persoană juridică cu sediul social în Târgu Mureş.

Inculpaţii sunt acuzaţi de stabilire cu rea-credinţă a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, evaziune fiscală (omisiunea evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate) şi instigare improprie la evaziune fiscală (evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale).

În rechizitoriul întocmit, s-a reţinut că, în cursul anilor 2009 – 2011, inculpaţii Mihuţ şi Buruiană, fiind determinaţi şi coordonaţi de inculpatul Nemeth, în scopul obţinerii în mod ilicit de importante sume de bani de la bugetul de stat, au implicat această firmă, cu obiect de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al echipamentelor sanitare, transporturi rutiere şi servicii de mutare, într-un mecanism evazionist.

Potrivit procurorilor, acest mecanism viza, în principal, evidenţierea în contabilitate a unor operaţiuni comerciale fictive încheiate cu diverse firme, parte dintre acestea controlate de inculpaţi, omisiunea de a înregistra livrările de bunuri şi servicii către clienţii societăţii, stabilirea cu rea-credinţă a sumelor cu titlu de TVA deductibilă sau TVA colectată aferentă livrărilor intracomunitare declarate, pentru care nu s-a justificat scutirea de la plata TVA.

De asemenea, inculpaţii au ridicat din societate sume de bani pentru care nu s-a făcut dovada utilizării în interesul societăţii.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara s-a constituit parte civilă în procesul penal. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând tuturor inculpaţilor.

La solicitarea procurorilor anticorupţie, Tribunalul Mureş a luat faţă de persoana juridică SC Euro Pet Ind SRL măsura preventivă a suspendării procedurii de lichidare judiciară pentru 60 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Mureş.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.