Premieră: Caritas face EKG la domiciliu

Organizaţia Caritas oferă, în premieră în România, posibilitatea efectuării electrocardiogramei acasă la persoanele bolnave, rezultatele fiind interpretate de medici specialişti de la Bucureşti. Şeful Departamentului Socio-Medical al Caritas, Peter Gyorgy, a declarat pentru AGERPRES, că acest serviciu, disponibil în judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Alba este inclus într-un proiect mai amplu al organizaţiei, care vizează medierea bolnavilor de la sate şi aducerea lor
mai aproape de medici.

Potrivit sursei citate, aparatele EKG se află în dotarea echipelor de asistente din cadrul reţelei de îngrijire la domiciliu şi acest serviciu este deschis tuturor celor care au nevoie de el. Aparatul EKG stochează în memorie datele luate de la pacient iar acestea sunt transmise, prin telefon, unui server special al medicilor cardiologi de la spitalul Elias din Bucureşti. În 15 minutespecialiştii pot evalua datele primite, iar rezultatele EKG sunt transmise către Caritas, prin email.
Aparatul intitulat ‘HeartView’ are doar 140 grame şi se află în permanenţă la asistentele medicale care se ocupă cu îngrijirea la domiciliu a persoanelor aflate în dificultate. Pentru început au fost distribuite 20 de astfel de aparate în judeţele Alba, Mureş, Harghita şi Covasna. În Harghita au ajuns şapte aparate EKG, întrucât judeţul dispune de cea mai completă reţea de îngrijire la domiciliu din Europa de Est.

Peter Gyorgy a precizat că în prima săptămână de la lansarea serviciului au fost efectuate 70 de EKG, din care peste jumătate numai în Harghita. Costul investigaţiei este de 35 de lei, dar el este achitat doar de cei care au venituri. Pentru persoanele cu posibilităţi materiale reduse se fac reduceri sau se oferă gratis, de la caz la caz. Asistentele medicale au efectuat un training de specialitate pentru a învăţa cum să folosească aparatele respective.

Responsabilul de relaţii publice al Caritas Harghita, Kelemen Nora spus spus că metoda reprezintă o inovaţie în ţara noastră şi reduce costurile de deplasare a bolnavilor care au nevoie de o astfel de investigaţie medicală. ‘Telemedicina ca metodă este una extrem de benefică din punct de vedere al reducerii internărilor spitaliceşti sau a listelor de aşteptare la medicii de specialitate. Totodată, telemedicina reduce costurile de deplasare a bolnavilor, costurile de consultaţie şi celelalte cheltuieli spitaliceşti’, a spus Kelemen Nora.
Sursa: AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.