Premieră mondială la clinica doctorului Benedek Imre

benedek imreŞeful Secţiei de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, profesor doctor Benedek Imre, a declarat presei miercuri, la deschiderea celei de-a XII-a Conferinţe de Cardiologie care se desfăşoară la Târgu Mureş, că împreună cu echipa sa a reuşit, în premieră mondială, să descrie modificările imagistice ale infarctului miocardic.

Profesor doctor Benedek Imre, care este şi preşedintele comitetului de organizare al Conferinţei de Cardiologie, a precizat că va prezenta noutatea respectivă în cadrul manifestării ştiinţifice care se derulează la Târgu Mureş, începând de miercuri până sâmbătă.

‘Noutăţi sunt multe, dar aş sublinia achiziţiile recente de aparatură pentru oferirea posibilităţilor de diagnostic imagistice a bolilor coronariene, pot să spun că infarctul miocardic care decimează populaţia şi pot să spun cât de grav e poate fi, înainte să se întâmple, diagnostizat şi poate fi prevenit şi tratat cum trebuie. Aici noi avem o bucurie, suntem printre pionierii, noi spunem că suntem primii care am descris în lume care sunt acele modificări caracteristice imagistice şi pe care le-am publicat şi au apărut într-o revistă foarte faimoasă, Revista de Cardiologie Canadiană, deci am fost recunoscuţi’, a declarat dr. Benedek.

Potrivit doctorului, specialiştii din Ungaria care participă la Conferinţa de Cardiologie de la Târgu Mureş, care au lucrat în clinici universitare din Statele Unite, vor prezenta de asemenea informaţii asemănătoare cu privire la diagnosticarea imagistică a infarctului miocardic.

‘Cea mai mare noutate asta este că infarctul miocardic acut poate fi prevenit imagistic dacă pacientul se trimite într-un loc adecvat. (…) Există un aparat, Computer Tomograf, cu care se poate face coronografie fără cateterism, fără intervenţie. Acea imagine care apare pe artera coronară la cei care, din păcate, urmează să facă un eveniment coronarian acut grav, pot fi constatate nişte modificări care sunt aproape cu peste 90% caracteristice. Dacă cineva are durere precordială, are o stare de rău, are aritmie şi se diagnostichează boala coronariană, care nu e greu de diagnostizat, şi medicul se gândeşte la acest lucru şi îl trimite, atunci poate în zilele care urmează bolnavul nu va face infarct miocardic acut’, a susţinut specialistul.

Dr. Benedek Imre a arătat că prin secţia sa din cadrul SCJU Târgu Mureş s-a îngrijit să procure metodologiile şi aparatură de ultimă generaţie pe plan mondial şi că toţi cei care lucrează în domeniul asistării bolnavului cardiovascular trebuie să ştie că un astfel de bolnav trebuie îndrumat către specialişti.

‘Din păcate informaţia, ca toate noutăţile, pătrunde cu greu în minţile asistenţei medicale de primă linie şi aşa mai departe’, a accentuat Imre Benedek.

Cea de a XII-a Conferinţă de Cardiologie cu participare internaţională, care are loc la Târgu Mureş în perioada 19-22 iunie, este organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Maghiară de Cardiologie, Asociaţia Transilvană de Terapie Transvasculară şi Transplant şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

La Conferinţă participă nume sonore din domeniul cardiologiei, atât din ţară, cât şi din străinătate, precum Maurovich Horvath Pal, Nicolas Amabile, Glogar Dietmar, Hlinomaz Ota, Frederic Marty, Bartha Elektra, Edes Istvan, Kerkovits Andras, Geller Laszlo, Kiss Robert, Varga Albert, Radu Ciun, Ivănică Gabriel, Szili Torok Tamas, Merkely Bela.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.