Premii pentru „o actriţă de mare talent” absolventă a Institutului de Teatru din Târgu Mureş

Anna Széles va primi, pe 2 iulie, Premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, în onoarea celor peste 50 de ani dedicaţi teatrului şi filmului. Tot la gala de închidere, care va avea loc la Teatrul Naţional, actorul şi producătorul Dan Nuţu va fi distins cu Premiul de excelenţă pentru merite artistice deosebite.

Cu o carieră cinematografică care se-ntinde pe mai bine de o jumătate de secol, actriţa Anna Széles s-a născut în 1942 la Oradea şi a absolvit Institutul de Teatru din Târgu Mureş în 1965. Din acelaşi an şi până în 1989, când a emigrat în Ungaria, Anna Széles a fost angajată a Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca. A debutat în cinema cu „Vacanţa la mare” (1962), film în care a fost distribuită chiar din primul an de studenţie. În anul trei de facultate a avut şansa extraordinară de a fi aleasă de maestrul Liviu Ciulei pentru rolul Ilonei din ecranizarea romanului omonim al lui Liviu Rebreanu, „Pădurea spânzuraţilor” (1965), care rămâne nu doar unul dintre cele mai bune filme româneşti din toate timpurile, ci şi vârful ei de carieră.

„Nu e doar o promisiune şi o apariţie atrăgătoare, ci deja o actriţă de mare talent”, a declarat la vremea respectivă Ciulei, distins la Cannes în acelaşi an cu premiul de regie pentru acest film.

Despre rolul ei din „Gaudeamus Igitur”, turnat în Cluj în anii ′60, scriitorul Gheorghe Tomozei nota: „Anna Széles reuşeşte să sugereze, graţie unui talent nativ dominat de emoţii severe, o senzaţie vitală de autentic. Gingăşiei îi adaugă o notă de umor melancolic, disperarea candidatei picate la examen e o fină parodiere a melodramei”.

Acestor două filme, care vor putea fi văzute la TIFF, li se alătură, printre multe altele, apariţiile din „Meandre” (1966), „Vin cicliştii” (1968), „Balul de sâmbătă seară” (1968) şi „Tinereţe fără bătrâneţe” (1969). Împreună cu Florin Piersic, care i-a fost nu numai coleg, ci şi partener de viaţă timp de aproape 10 ani, actriţa a jucat în filme ca „Ştefan cel Mare – Vaslui 1475” (1975), „Elixirul tinereţii” (1975) şi „Masca de argint” (1985).

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.