Premiul Nobel pentru literatură: P. Modiano

Patrick Modiano.20minutes.fr_.260x500x0resizedScriitorul francez Patrick Modiano, 69 de ani, a câştigat joi Premiul Nobel pentru Literatură, conform anunţului făcut de Peter Englund, secretar permanent al Academiei Suedeze, informează Agerpres. El va intra in posesia unei recompense materiale în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (adică aproximativ 878.000 de euro).
Romancierul francez şi-a centrat opera în Parisul celui de-al Doilea Război Mondial, ilustrând modul în care oamenii obişnuiţi ai acelor vremuri suportau povara războiului şi a ocupaţiei naziste.

Patrick Modiano s-a născut la 30 iulie 1945, la Boulogne-Billancourt, în suburbiile Parisului, dintr-un tata evreu de origine italiană şi o mamă belgiană, actriţa Louisa Colpijn. Părinţii săi s-au întâlnit în Parisul ocupaţiei naziste şi şi-au început relaţia în clandestinitate, detaliu care se pare că a influenţat universul literar al lui Modiano.

Modiano şi-a publicat primul roman, „La Place de l’Étoile”, in 1968. Modiano a semnat alături de regizorul Louis Malle scenariul filmului „Lacombe Lucien”, despre un tânăr membru al „Gestapoului francez” din perioada de ocupaţie a Franţei de către Germania nazistă. Din opera sa mai reamintim „Rue des Boutiques Obscures”, romanul său din 1996 „Du Plus Loin de l’Oubli” şi „Dora Bruder”, publicată în 1997.
Scriitorul francez a obţinut şi Marele Premiu al Academiei Franceze în 1972 cu romanul „Les Boulevards de ceinture”, Premiul Goncourt în 1978 pentru romanul „Rue des boutiques obscures”, Premiul Cino Del Duca pentru întreaga activitate literară în 2010 şi mai este laureat al Premiului de Stat al Austriei pentru Literatura Europeană (2012)
Sursa Agerpres

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.