Prețul gigacaloriei rămâne neschimbat la iarnă

energomur, centrala, teviConsiliul Local Târgu Mureş a hotărât, vineri, că preţul gigacaloriei va rămâne nemodificat pentru consumatorii din sistemul centralizat de încălzire din oraş, adică 231 lei/gigacalorie, faţă de preţul de producere de 391,29 lei/Gcal.

În acest sens, subvenţia acordată consumatorilor va fi de 163,29 lei/gigacalorie, pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, distribuţie şi de furnizare şi preţul local de facturare către populaţie.

‘Mă bucur că am reuşit să păstrăm nemodificat preţul gigacaloriei pentru apartamentele rămase la sistemul centralizat de încălzire. Am propus această măsură consilierilor locali, cu gândul că majoritatea celor care nu s-au debranşat până acum sunt persoane cu venituri reduse, care aproape sigur nu ar fi reuşit să achite facturi mai încărcate’, a precizat consilierul primarului, Claudiu Maior.

Ultima estimare făcută recent la Târgu Mureş, pe fondul debranşărilor masive dar, în special, a creşterii preţului gazului metan şi a energiei electrice, indica un preţ de producţie de 1.200 de lei pe gigacalorie.

Precizăm că municipalitatea din Târgu Mureş se confruntă cu problema debranşărilor masive, după ce societatea de termoficare E Star Mureş Energy a reziliat contractul unilateral, în luna iunie, oficial din cauza datoriilor.
La data denunţării contractului în sistemul de furnizare centralizată existau circa 6.000 de familii, însă reprezentanţii societăţii Locativ, din subordinea Primăriei Târgu Mureş – care va furniza temporar furnizarea energiei termice – estimează că vor mai livra apă caldă şi încălzire la cel mult 1.000-1.500 de consumatori.

Consilierul local Peti Andras a susţinut recent că o centrală termică din Târgu Mureş a rămas cu un singur consumator, în timp ce alte două centrale de cartier ar avea doar câte 60 de familii arondate.

În acest sens, există o hotărâre de Consiliul Local Târgu Mureş că se va furniza agent termic doar în blocurile unde au mai rămas minim 50% dintre consumatori în sistem, ceea ce înseamnă că numărul familiilor care vor beneficia de acest serviciu va fi mult mai mic.
AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.