Primăria Tîrgu-Mureș va da în judecată Guvernul

8611247064996__judecator-ciocan-justitiePrimăria Târgu Mureş a anunţat, joi, că va da în judecată Guvernul pentru corecţiile de 25% aplicate pe fiecare dintre proiectele finanţate prin fonduri europene care depăşesc ca valoare suma de 5 milioane de euro, în acest moment municipalitatea având blocată o sumă de 3 milioane de lei.

Primarul din Târgu Mureş, dr. Dorin Florea, a arătat că acele corecţii au fost aplicate în baza OUG nr. 66 din 29 iunie 2011, privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, după ce s-au efectuat verificări pe toate proiectele câştigate din 2009, deşi iniţial toate procedurile au fost validate şi s-au considerat a fi în regulă. Edilul susţine că Guvernul era obligat să plătească acea corecţie de 25% şi că singura şansă ca administraţiile publice locale să îşi poată debloca fondurile pentru a iniţia alte proiecte pentru accesarea de fonduri europene este să dea în judecată Guvernul. ‘Guvernul trebuia să asigure fondurile acesta şi a inventat o serie de chestii. Singura şansă este să ne adresăm instanţei de judecată’, a arătat primarul.

Potrivit edilului, corecţia de 25% a fost aplicată iniţial pentru două proiecte mari ale municipalităţii, însă Primăria Târgu Mureş a reuşit să suspende decizia prin care i se aplica pe un proiect din cele trei ale ‘Planului integrat de dezvoltare urbană (PIDU)’ şi a reuşit să deblocheze suma de 4 milioane de lei, dar nu şi pentru cea din proiectul de construire a drumului către Staţia de Transfer a deşeurilor. ‘Suntem foarte surprinşi de lipsa de dialog cu administraţiile publice. Vă dau un exemplu, cofinanţarea proiectelor pe fondurile europene ajunge să fie de 27%, de la 2%. Şi asta este o modificare a regulilor în timpul jocului, ceea ce creează foarte mari probleme. Toate proiectele europene de peste 5 milioane de euro au fost încărcate cu încă 25% contribuţie locală, ceea ce era 2% iniţial, iar cele sub 5 milioane de euro au fost încărcat cu sume între 5 şi 10%. Nu se poate aşa ceva, noi avem bugete multianuale votate, avem o strategie financiară (…) Dar nu poţi să vii şi să faci acest lucru în timpul derulării proiectelor’, a susţinut Florea, care a accentuat că Guvernul ar încerca în acest mod să recupereze acea corecţie aplicată României de Comisia Europeană pe unele programe europene.

Precizăm că Primăria Târgu Mureş a mai fost punctul de a fi penalizată şi pentru Proiectul ‘Valorificarea Cetăţii Medievale Târgu Mureş prin reamenajare şi conservare, în vederea creşterii numărului de turişti în zonă’ în valoare de 29,2 milioane de lei, dar s-a revenit asupra deciziei.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.