Primarul cere Guvernului o strategie energetică

gazPrimarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, prim vicepreşedinte al PDL, a solicitat, marţi, Guvernului să prezinte o strategie energetică pentru populaţie şi pentru economie, în condiţiile în care gazul metan devine prohibitiv, iar în cazul energiei electrice se înregistrează o supraproducţie. ‘Nu văd nicio aplecare, decât spre isterie şi circărie. Problema energetică – rog de urgenţă să se prezinte o strategie, a ministrului Administraţiei, a ministrului Economiei, în general Guvernul României, în ce situaţie suntem la momentul actual, când gazul devine prohibitiv şi ştiu că este o supraproducţie de energie electrică extraordinară. Mă preocupă serios acest lucru, pentru că este o populaţie care e captivă acestor surse de energie şi exact cum nu s-a făcut nimic şi haosul a dominat sistemul de termie, se poate în continuare să agraveze acest lucru. Gazul devine prohibitiv, este o concurenţă serioasă între gazul furnizat populaţiei şi gazul industriei, având o energie electrică aproape gratis astăzi. Capacitatea energiei electrice astăzi a ajuns la cote extraordinare, am informaţii că sursele de energie alternativă au depăşit orice fel de aşteptare, inclusiv capacitatea de transport a României, energia electrică mâine va fi extraordinar de ieftină’, a susţinut primarul din Târgu Mureş.

El consideră că în aceste condiţii nu mai trebuie dezvoltate capacităţile pe bază de gaz metan. Edilul a mai spus că energia electrică este de zece ori mai ieftină decât gazul metan, însă populaţia nu este îndemnată către această sursă de energie, în condiţiile în care ‘industria e în cap, s-a redus capacitatea, s-au redus fabrici ca să avem gaz pentru populaţie’. ‘Un gaz foarte scump, energia electrică e de 10 ori mai ieftină. Acum, poate şi-n viitor. N-am văzut să se dea jos eoliene sau panouri, din contră. Ştiu că sunt capacităţi energetice ale României, industriale, care au un randament de 90 şi ceva la sută, folosind gazul metan. Deci industrii care într-adevăr pot să alimenteze PIB-ul. Industria alimentează PIB-ul, nu turismul sau construcţiile, să ştiţi! 70% şi ceva alimentează un PIB sănătos o industrie dezvoltată serios. Păi atunci nu-i mai bine să mă duc cu gazul spre industrie, ca să ţin energia electrică ieftină pentru populaţie? Mă duc să dau gazul acela scump populaţiei, care va fi tot mai scump şi tot mai condiţionat de geostrategia României?’, a spus Florea.

El a mai deplâns faptul că astfel de subiecte serioase, cum sunt şi descentralizarea, învăţământul, problemele autorităţilor locale nu sunt discutate, în schimb se abordează excesiv problema maidanezilor.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.