Primul pas spre o nouă față a orașului

enescu ludusLa alegerile din vara anului trecut, candidatul USL la Primăria oraşului Luduş, Cristian Moldovan a înscris la punctul 2 al Programului său electoral: „Să-i dăm oraşului nostru o nouă faţă, de care luduşenii să fie cu adevărat mândri!” În spiritul acestor cuvinte, primarul Moldovan înţelege să sprijine orice iniţiativă, care poate să scoată din anonimat un anumit sector de activitate în beneficiul colectivităţii locale.

De ce, George Enescu?

Personalitatea lui George Enescu (1881-1955), compozitor, violonist, dirijor şi pianist este prea bine cunoscută şi nu vom insista prea mult în articolul de faţă Raportat la oraşul Luduş trebuie să notăm că profesorul de pian Kovács Levente este un mare admirator al compozitorului şi pianistului Enescu, iar elevii cercului de pian pe care îl conduce în cadrul Casei de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” din Luduş sunt educaţi în cultul marelui artist Includerea unor piese scrise de George Enescu în repertoriul micilor pianişti din Luduş i se părea prea puţin profesorului care apreciază muzica enesciană, el voia să facă mai mult pentru autorul a două Rapsodii pentru orchestră, trei simfonii, trei suite de orchestră, trei sonate pentru vioară şi pian şi multe alte adevărate bijuterii muzicale. Dacă mai adăugăm activitatea de dirijor, interpret şi de profesor ale maestrului, unul dintre elevi a fost Yehudi Menuhin, avem imaginea unei personalităţi artistice de excepţie. Iată de ce profesorul Kovács Levente a simţit nevoia de a-l omagia pe George Enescu şi cu ajutorul altei arte.

O întâlnire benefică

Tânărul sculptor Simon Attila s-a remarcat în Luduş prin realizarea unor proiecte arhitecturale dintre care Monumentul Ostaşului Român, totuşi prima variantă era mai bună, apoi un basorelief memorial „Ioan Vlăduţiu” şi alte proiecte culturale desfăşurate în cadrul Casei de Cultură Luduş. Colaborând îndeaproape cu prof. Kovács Levente, Simon Attila a realizat o placă memorială cu efigia lui George Enescu.

Săptămâna trecută, placa memorială a fost dusă de Şimon şi Kovács la Bucureşti la Fundaţia culturală „Remember Enescu”. Donaţia a fost primită de prof. Mihaela Tomescu, preşedinta Fundaţiei care a spus printre altele: „Vom elabora un proiect de colaborare artistică între noi, Primăria oraşului Luduş şi Casa de Cultură care poartă numele marelui artist Pompeiu Hărăşteanu”. Concret, în perioada următoare, copiii din Luduş vor fi angrenaţi în turneele organizate de Fundaţia „Remember Enescu”.

Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.