Privo și „Cartea vinurilor românești” ridică standardele în domeniul vinurilor

România este unul dintre cei mai mari producători de vin din lume, situându-se constant în Top 15. La rândul ei, Transilvania este una dintre regiunile viticole importante ale României și beneficiază de cea mai bună cotație europeană acordată podgoriilor din țara noastră. Renumele zonei nu este dat de suprafețele extinse ale plantațiilor, ci de calitatea excepțională a vinurilor. În ultimii ani, în Transilvania – și în România – în general au apărut noi investitori în domeniul viticol. Au fost împrospătate vechile podgorii sau au fost plantate noi soiuri de viță de vie.
Totodată, au apărut în ultimii ani cunoscători ai vinurilor tot mai pasionați și mai profesioniști, precum și evenimente dedicate vinului.
Mai mult, în 2016 a apărut pe piață și ghidul cel mai complet al vinurilor din România – „Cartea vinurilor românești”, al cărui autor este renumitul somelier Marinela Vasilica Ardelean, care și-a dedicat ultimii 10 ani industriei viticole, fiind formator pentru diverse companii din HoReCa, Brand Manager pentru producători de vinuri din Europa, consultant în dezvoltarea companiilor și în strategie de marketing în industria enogastronomică.
Volumul al doilea al ghidului a apărut în urmă cu câteva zile, la Hotelul Privo din Tîrgu Mureș…

Juriu internațional

Toate vinurile cuprinse în ghid au fost evaluate de un juriu format din experți internaționali. În urma acestei evaluări, au fost descrise și clasificate 279 de vinuri aparținând a 75 crame, 60 din România și 15 din Republica Moldova.
În vederea realizării acestui al doilea volum, Marinela V. Ardelean, autoarea cărții „The Wine Book of Romania”, a vizitat timp de trei luni crame din România și Republica Moldova, a degustat peste 2.000 de vinuri, dintre care a selectat maximum cinci etichete de la fiecare producător.

Cină gastronomică, la Privo

Evenimentul derulat la Privo la începutul lunii iunie 2017 a constat într-o cină gastronomică alături de Marinela Vasilica Ardelean şi Marius Danciu, somelierul Hotelului Privo din Tîrgu Mureş. Cina a cuprins 5 course menu asociate cu o selecție de vinuri de top ale cramelor românești, foarte apreciate de invitaţi.Excelență

Lansarea celor două volume în 2016, respectiv 2017, la Tîrgu Mureș, la Hotel Privo, nu este întâmplătoare.
Hotelul Privo deține una dintre cele mai mari colecții de vinuri din România și este unul dintre puținele hoteluri care are angajat un somelier – Marius Danciu.
Acesta lucrează în industria hotelieră de la vârsta de 18 ani, dar somelier este de aproximativ 10 ani. Danciu a lucrat în Caraibe la Carlton-Ritz, unul dintre cele mai luxoase lanţuri hoteliere din lume. Aici a avut șansa să deguste cele mai scumpe vinuri alături de clienții săi pretențioși sau să le recomande băutura potrivită unor vedete precum Kevin Costner, John Travolta, Bill Clinton, Anna Kurnikova sau Enrique Iglesias.
Danciu s-a întors în România în 2014, la câteva luni după ce s-a deschis hotelul Privo din Tîrgu Mureş. După ce a servit o cină la restaurantul hotelului Privo, somelierul s-a angajat aici și și-a propus, împreună cu proprietarii, Adina și Alin Plopeanu, să facă o cramă prin care să promoveze vinurile românești. Astfel, a reușit să pună pe picioare una din cele mai bune crame din România, cu o colecție de vinuri care în total valorează peste 200.000 de euro.
Hotelul PRIVO are o enotecă excepțională, permanent pregătită pentru evenimente de degustare, atât pentru cunoscători, cât și pentru profani. Enoteca, perfect întreținută și deservită de exigentul Marius Danciu, are o cameră la intrare în care se servesc vinurile și încă una în ale cărei rafturi se odihnește o colecție diversificată de băuturi de calitate.

Privo, gazdă de excepție

Mai multe detalii referitoare la lansarea „Cărții vinurilor românești” de la Tîrgu Mureș și la crama de excelență deținută de Hotelul Privo, am obținut chiar de la somelierul Marius Dancu, care ne-a oferit un scurt interviu.
Reporter: Spuneți-ne câteva cuvinte despre lansarea „Cărții vinurilor românești”. De ce la Privo?
Marius Danciu: Proiectul a fost lansat prima dată acum trei ani de zile. Privo a fost încă la început parte din proiectul acesta, parte activă ca sponsor sau ca participant activ prin prezența mea. Pentru primele două ediții, toate vinurile au fost recepționate și clasificate la Hotelul Privo. Tot ce a venit din țară după alegerea făcută de vinuri a fost recepționat la Privo în crama noastră, le-am clasificat, le-am etichetat pentru jurizare. Au fost jurizate de un juriu internațional de prestigiu. Ulterior a avut lansarea cărții la Privo – prima ediție anul trecut și anul acesta a doua ediție.
Pentru a treia ediție, jurizarea a avut deja loc la București, în luna mai. Iar rezultatele vor apărea în volumul trei al „Cărții vinurilor românești”.

„Ne-am axat pe excelență”

Rep.: Ați pus bazele cramei de la Privo. Cum au evoluat lucrurile?
M.D.: Am lucrat pentru hotelul Ritz-Carlton din insula Grand Caiman din 2005 până în 2013. Acolo mi-am descoperi pasiunea pentru vinuri. Am revenit în România. Împreună cu proprietarii Hotelului Privo am încercat să realizăm ceva frumos. Ne-am axat clar pe excelență. Am luat ce am găsit într-o piață a excelenței de vinuri românești, care crește calitativ de la an la an. Pe lângă asta am făcut o selecție cu vinuri consacrate internațional, vinuri care sunt apreciate foarte mult de către consumatorii noștri.„Award of Excellence”

Rep.: Se spune că Hotelul Privo are una dintre cele mai mari colecții de vinuri din țară…
M.D.: Nu știu precis pentru că nu știu ce au alții. Însă pot spune clar că Hotel Privo are unul dintre puținele restaurante din lume care au primit trei ani la rând Award of Excellence de la Wine Spectator, deci un titlu care se acordă strict pentru lista de vinuri, pentru selecția făcută.
Avem o colecție de vinuri de aproximativ 330 de etichete, stocul este undeva la 4.000 de sticle. Crama este cu tezaurizare cu temperatură și iluminare controlată. În fiecare an facem o selecție și surprindem cele mai bune etichete de pe piața locală, din România și, în același timp, aducem o varietate din zonele geografice viticole ale lumii.
Rep.: Ce părere au clienții despre crama de la Privo?
M.D.: Organizăm permanent evenimente legate de lumea vinului: cine gastronomice, degustări tematice, care sunt foarte populare în cadrul orașului și nu numai. Oferim alternative de a lua cina într-un mod mai elegant.

Marinela Vasilica Ardelean, un ambasador al vinurilor românești

Marinela Vasilica Ardelean, o româncă cu dublă cetăţenie, născută în 1983 la Baia Mare, stabilită de aproape 20 de ani în Italia, este profesor la „Italian Chef Academy“ din Roma, Brand Manager worldwide pentru Foss Marai Spumanti şi membru în juriu la concursuri naţionale şi internaţionale de vinuri, obținând și titlul de somelierul anului în România. A organizat evenimente importante pentru promovarea vinurilor premium românești în Italia, la Roma, Milano și Merano. Băimăreanca este deținătoare a unei diplome de Master in Business Administration, fiind și specialistă în şampanii. Are licenţe în Economie și Drept. I s-a acordat și titlul Dame Chevalier des Coteaux de Champagne. De asemenea, este președinte și organizator al celui mai exclusivist festival internațional de vinuri din România, „RO – Wine/The Wine Festival of Romania”, a cărui primă ediție a avut loc în mai 2016.

„Cartea vinurilor românești”

Ghidul reprezintă un instrument complex de cunoaștere și clasificare a vinurilor de top din România și Republica Moldova, atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiști și importatori. Primul volum este primul ghid bilingv (romană – engleză) ce reunește cele mai bune vinuri din cele două țări, acordându-le acestora șanse egale, fie că este vorba despre o cramă tânără, cu doar cinci hectare de vie, sau un imperiu cu mii de hectare și tradiție de multe secole. Referitor la Regiunea Transilvania, ghidul cuprinde informații referitoare la Domeniile Boieru, Jidvei, Crama La Salina, precum și la două afaceri din județul Mureș: Crama Liliac din Batoș, deținută de Alfred Michael Beck, antreprenor de succes care deține afaceri în România în domeniile imobiliar, forestier și agricol; Vila Vinea – a cărei poveste a început în 2001, ca urmare a dorinței lui Heinr Oberrauch de a crea vinuri unice, cu mult caracter.
Apoi, la începutul lunii iunie 2017, Marinela Vasilica Ardelean și-a lansat, tot la Hotel Privo, al doilea volum al „Cărții vinurilor românești”. „Pentru mine, „The Wine Book of Romania” reprezintă, pe lângă o mare responsabilitate, şi un angajament faţă de industria vitivinicolă şi producătorii de vin din România. Pentru pregătirea volumului al doilea, m-am bucurat să constat o creştere remarcabilă a calităţii vinurilor evaluate. De exemplu, anul trecut doar un vin 100% Fetească Neagră a obţinut 5 stele. Anul acesta, patru vinuri 100% Feteasca Neagră, dintr-un total de 15 vinuri, au obţinut 5 stele. Vă invit să descoperiţi excelenţa vinurilor româneşti în volumul 2 „The Wine Book of Romania”, a precizat Marinela Vasilica Ardelean.

Titi Dălălău

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.