Probabil cel mai viral clip al momentului in România

Peste o sută de mii de persoane, printre care şi preşedintele Ungariei, Áder János , au fost prezente sâmbătă la marele pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, închinat Fecioarei Maria şi considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.

Pregătirile pentru eveniment au început de câteva luni, iar unii dintre pelerini au parcurs chiar şi sute de kilometri pe jos. La fel ca în fiecare an, la pelerinaj au venit credincioşi din toată Europa, dar şi din SUA sau Australia.

Trenuri turistice 

La fel ca în ultimii ani, aproximativ două mii de pelerini din Ungaria au sosit la Miercurea Ciuc cu două trenuri turistice, puse în circulaţie cu această ocazie de căile ferate maghiare.

Toate locurile de cazare din Miercurea Ciuc şi din împrejurimi au fost rezervate de câteva luni, în mod tradiţional mulţi dintre pelerini fiind cazaţi la localnici sau în corturi.

Deschiderea evenimentului

Vineri seara, la ora 19,00, s-a desfășurat o liturghie de deschidere a pelerinajului, urmată de o noapte de veghe şi rugăciune în biserică.

De altfel, unii dintre pelerini și-au petrecut noaptea de vineri spre sâmbătă în Catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, acolo unde se află statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Slujbele religioase au început sâmbătă la ora 7,00, iar procesiunea a pornit la ora 10,30 din faţa bisericii, în frunte cu un sobor de preoţi şi cu Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului.

Liturghia de Rusalii a fost oficiată în aer liber, de la altarul aflat pe dealul Şumuleul Mic, de către Nunţiul apostolic al Vaticanului la Bucureşti, monseniorul Miguel Maury Buendia. Predica a fost rostită de Veress András, episcopul Diecezei din Györ, preşedintele Conferinţei episcopale catolice din Ungaria. La eveniment a fost prezent şi Michael Anthony Perry O.F.M, superiorul ordinului franciscan de la Roma.

Motto-ul din acest an al pelerinajului a fost un mesaj scris pe o cruce de piatră din faţa capelei Salvator, care se află în preajma locului pelerinajului: „Păstrează-ne în credinţa sfântă a strămoşilor noştri”.

Ca în ultimii ani, în calitate de pelerin a venit la Şumuleu Ciuc şi preşedintele Ungariei, Áder János , împreună cu soţia sa, precum şi vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt şi alţi oficiali de la Budapesta.

La pelerinaj nu au fost rostite discursuri, nu s-au trimis invitaţii.

Pentru buna desfăşurare a marelui eveniment religios au acţionat peste 600 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne – jandarmi, poliţişti şi pompieri -, care au fost prezenţi atât pe traseele de afluire/ defluire a pelerinilor, în apropierea Catedralei franciscane din Şumuleu, în zona gărilor şi autogărilor, cât şi la locul de desfăşurare a slujbei religioase.

În centrul marelui pelerinaj de la Şumuleu Ciuc se află statuia Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană şi care este considerată făcătoare de minuni, toţi cei care vin la procesiune rugându-se pentru sănătate, linişte şi o viaţă mai bună.

Istoria pelerinajului începe la 1567, când principele Transilvaniei Ioan Sigismund a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin, dar aceştia s-au împotrivit. Ei s-au adunat la Şumuleu sub conducerea preotului Istvan din Joseni şi au plecat să se lupte cu armata mult mai numeroasă a principelui, timp în care bătrânii, femeile şi copiii s-au rugat pentru apărarea credinţei la statuia Fecioarei Maria. În ciuda faptului că erau inferiori din punct de vedere numeric, secuii au reuşit să înfrângă armata principelui şi s-au întors la Şumuleu purtând în mâini steaguri împodobite cu crengi de mesteacăn, pentru a-i mulţumi Sfintei Fecioare pentru minunea făcută.

În memoria acestui eveniment, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, credincioşii catolicii, dar şi de alte confesiuni vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc, se roagă la statuia făcătoare de minuni şi poartă în mâini steaguri religioase şi crengi verzi, la fel ca strămoşii lor, în urmă cu peste patru secole.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.