Produse tradiționale cu greutăți

alimente-traditionaleProducătorii harghiteni întâmpină dificultăţi în a găsi referinţe documentare despre vechimea reţetelor folosite pentru produsele tradiţionale, după ce procedurile privind atestarea acestora s-au modificat.
Consilierul Gyorgy Erzsebet, din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, a declarat că potrivit vechilor proceduri în judeţ s-au înregistrat 17 operatori economici, cu 47 de produse atestate ca fiind tradiţionale. Acestea sunt dintre cele mai diverse, de la pâine de casă, slănină şi cârnaţi tradiţionali, până la caş, gemuri sau siropuri făcute ca pe vremea bunicii. Pentru a primi atestatul de produs tradiţional, producătorii trebuiau să elaboreze o documentaţie şi trebuiau să folosească aceeaşi metodă de preparare ca în urmă cu 40-50 de ani.
Procedura a suferit unele modificări, motiv pentru care cei ce doresc să obţină din nou acest atestat trebuie să refacă documentaţia, care acum pune un accent mai mare pe tradiţionalitatea produsului şi trebuie să dovedească faptul că folosesc aceeaşi procedură ca bunicii şi străbunicii lor.
Gyorgy Erzsebet a spus că, din acest punct de vedere, producătorii întâmpină unele dificultăţi întrucât nu reuşesc să găsească date de referinţă despre vechimea produsului.
‚Acum 40-50 de ani, în comunism, oamenii nu pozau pâinea sau caşul pe care le făceau tradiţional, şi nici nu publicau reţetele. Şi din acest punct de vedere e greu pentru operatori să găsească documente care să facă referire la vechimea produsului’, a explicat Gyorgy Erzsebet.
După ce documentaţia este elaborată, specialiştii DADR Harghita verifică la faţa locului dacă informaţiile din documente corespund cu realitatea, după care trimit dosarele la Ministerului Agriculturii care, în aproximativ două săptămâni, emit atestatul de produs tradiţional.
Produsele atestate tradiţional se vând în târgurile lunare organizate în Harghita, dar şi în unele magazine din judeţ şi au o foarte mare căutare în rândul localnicilor.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.