Proiect complex pentru reducerea abandonului școlar și integrarea romilor demarat de Primăria Sîngeorgiu de Mureș

Primăria Sîngeorgiu de Mureș, în parteneriat cu Asociația Divers, Asociația Caritas Asistență Socială, Filiala Organizației Caritas Alba Iulia și Școala Gimnazială „Sfântu Gheorghe” au lansat azi, 7 noiembrie, de la ora 10, la Primăria Sîngeorgiu de Mureș proiectul „O șansă pentru fiecare în Sîngeorgiu de Mureș”.

De notat este că Primăria Sîngeorgiu de Mureș a câștigat nu mai puțin de 10 proiecte prin fonduri europene, cel mai complex dintre ele este „O șansă pentru fiecare”, în valoare de 3,5 milioane de euro.

Anul trecut au fost depuse 370 de proiecte, doar 30 au fost câștigătoare pe țară. Acesta este un proiect pilot pentru România, proiect care își propune să contribuie la creşterea ratei de participare în învăţământul preşcolar şi şcolar a copiilor proveniţi din medii defavorizate (copii romi, copii din familii sărace, copii cu dizabilităţi) și diminuarea fenomenului de abandon şcolar care caracterizează categoriile vulnerabile. Grupul țintă este alcătuit din 600 de persoane jumătate fiind copii.

„De remarcat este faptul că oamenii din aceste zone nu beneficiază nici măcar de ajutor social, acum 4 ani aveam 400 de asistați social, acum avem 80”, a mai declarat primarul comunei.

Proiectul

Se va derula timp de 3 ani și se va aplica în patru zone din Sîngeorgiu de Mureș:  Cotuș, strada Păcii, strada Cimitrirului și strada Martin Aron, propunându-și să contribuie la creşterea ratei de participare în învăţământul preşcolar şi şcolar a copiilor proveniţi din medii defavorizate. De asemenea, până la sfârșitul proiectului se dorește angajarea a minim 90 de persoane.

„Proiectul nu oferă bani, ci mijloace și instrumente pentru a obține bani, integrare pe piața munci, consiliere, pregătire interviu; de asemenea, oferă subvenții firmelor care angajează, iar 150 de persoane din categoriile amintite mai sus vor beneficia de formare profesională… Vor fi înființate 10 firme după cursul de antreprenoriat și se va oferi sprijin juridic”, a declarat Sofalvi Szobolcs, primarul comunei.

În 18 decembrie vor începe efectiv activitățile

„Pentru mine acest proiect este cel mai mare ca valoare și complexitate, zonele marginalizate prezintă puternice carențe educaționale și de igienă. Aceste zone se învârt într-un cerc al sărăciei ce se perpetuează peste generații”, a declarat Andreia Moraru manager proiect.

„Sperăm ca la finalul proiectului cei 200 de copii să fie înscriși la școală. Scopul primordial este reducerea abandonului școlar și părăsirea timpurie a școlii”, a declarat Csiki Angela directoarea școlii generale din Sîngeorgiu de Mureș.

Vă reamintim că de curând, Primăria comunei Sîngeorgiu de Mureş a atribuit un contract în valoare de 2.767.962 lei, fără TVA, societăţii Contranscom Construcţii Benţa SRL Nazna, pentru execuţia lucrărilor de renovare a Pavilionului Principal „Castel Máriaffy” din Parcul Máriaffy Lajos din comuna Sîngeorgiu de Mureş.

O.M. 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.