Proiecte de hotărâre de la punctele 1 la 21 în şedinţa ordinară de consiliu de azi

Şedinţa de Consiliu Local convocată prin dispoziţia nr.1503 a  primarului municipiului Tîrgu Mureş a început cu puţin după ora programată. Şedinţa a fost prezidată de consilierul Peti Andras, care de astă dată nu a mai început şedinţa cu o pildă, dar nici nu au încheiat-o fără a insera un banc, despre maimuţa care preferă  să fie prinsă decât să lase din mâini nuca de cocos mult prea mare pentru a fi cedată altora!

Proiecte de hotărâre

La şedinţă au fost prezenţi 22 din cei 23 de consilieri, absentă fiind prof.dr Theodora Benedek. Pe ordinea de zi au figurat 37 de proiecte de hotărâre. Peunctul 34 “Proiect de hotărâre privind închirierea a ½ din Bazinului Olimpic, din Complexul de Agrement şi Sport „Mureşul”, Clubului C.S. TORPI MS” a fost retras de pe ordinea de zi, existând un referat în acest sens. Majoritatea proiectelor  de hotărâre au trecut fără nici cea mai mică problemă, câteva  în schimb au stârnit adevărate furtuni.

Interpelări

Chiar înainte de votarea proiectelor de hotărâre  s-a propus convocarea unei şedinţe extraordinare pe data de 8 iunie. Consilierul Mark Christian Hermann  a repetat propunerea prin care municipiul Tîrgu Mureş să se constituie ca parte civilă în procesul aflat pe rol la Tribunalul Harghita, dar şi nevoia alegerii unui viceprimar.  Consilierul Furo a ridicat problema reamenajării parcului de joacă pentru copii din Bulevardul Cetăţii, la cererea părinţilor cu copii, care sunt nevoiţi să se deplaseze până la parcul din Cornişa ori chiar pe la Platoul Corneşti.

Cerere fără propunere ?

Consilierul Gyorffi a menţionat că ONG-urile aşteaptă împărţirea milionului de lei de la bugetul local pentru depunerea proiectelor pentru  finanţare. Secretarul primăriei i-a explicat că materialul nu a primit aviz negativ, este semnat, doar că deocamdată nu se justifică urgenţa, mai ales că nu există cereri. “Cum vreţi cerere dacă nu se lansează propunere?”, a întrebat retoric consilierul, adăugând că a înţeles explicaţia secretarului.

Cereri de oferte pentru traducere sincron

Nici această şedinţă de consiliu local nu a decurs fără a fi menţionată lipsa aparaturii de traducere, achiziţionată cu 90 de mii de lei, atât demult încât i-a expirat deja şi termenul de garanţie fără să fi fost folosită vreodată. Din această cauză unele intervenţii ale consilierilor sunt rostite pe rând în română şi maghiară, pierzând astfel din  timpul preţios alocat şedinţei.

Secretarul municipiului a menţionat că a trimis cereri de oferte pentru traducerea sincron către mai multe firme, nu a răspuns însă nimeni. Concluzia consilierului Hermann, care vorbeşte şase limbi: “bilingvismul implică bani şi timp”.

Cei trei vinovaţi

Două interpelări a avut consilierul Hermann pe subiectul deja cunoscut despre tonul agresiv  şi umilitor al domnului primar şi despre atacul de pe pagina de socializare asupra sa de o anumită persoană de două ori considerată incompatibilă, fără a o numi însă. În continuare a subliniat că în ciuda faptului că ei au încercat cu bună credinţă să repare nişte greşeli din 2014 în legătură cu înfiinţarea Liceului  Romano-Catolic, pe facebook apare acuzaţia “cei trei de la POL sunt de vină – când noi nu eram consilieri locali, anumiţi funcţionari publici sunt puşi în slujba unor persoane pentru a batjocori trei consilieri locali”, a spus consilierul indignat.

Unii stau prost cu matematica

Totodată, consilierul  a menţionat că unii din primărie stau prost la matematică, pentru că doar 20 de consilieri au primit invitaţii la dineul oferit cu ocazia Zilelor Tîrgumureşene, cei trei de la POL fiind omişi. “Oraşul este condus discreţionar de primarul şi de consilierul său care cred că oraşul este al lor”.

Acestea fiind spuse pe scurt şi în limba maghiară, preşedintele de şedinţă Peti Andras a prospus ca cei trei să fie chiar invitaţi de onoare pentru că, după cum se ştie ei sunt împotriva finanţării cluburilor sportive, a concertelkor şi totuşi au votat bugetul pentru Zilele oraşului!

Toţi tîrgumureşenii să vină la Gallery

A venit răspunsul consilierului Hermann la propunerea preşedintelui Peti: “Nu cerem invitaţii de onoare, nu cerem decât un tratament egal, suntem toţi 23 colegi, de bună credinţă, nu ce vrem să facem, ci cum vrem să facem, noi trei nu am primit invitaţie la un eveniment, toţi tîrgumureşenii să participe la Gallery, ţinuta obligatorie “black and white”, sacou negru, cravata albă!”

După asta s-a trecut la votarea proiectelor de hotărâre.  Mai întâi au fost supuse votului cererea de subvenţie pentru ONG-uri, apoi constituirea ca parte civilă a municpiului Tîrgu Mureş şi la punctul trei alegerea unui viceprimar, toate trei fiind amânate cu una sau trei abţineri. Punctul 34 fiind anulat de pe ordinea de zi s-a trecut la votarea celorlalte proiecte. S-a votat şnur de la punctul 1 până la punctul 10 inclusiv. S-au votat apoi persoanel care vor pleca la Budapesta

  1. Proiect de hotărâre privind finanțarea din bugetul local a indemnizației în valută pentru o delegație din partea Municipiului și a Consiliului Local Tîrgu Mureș în vederea deplasării la Budapesta/Ungaria, în perioada 1–3 iunie 2017.

 

  1. Proiect de hotărâre privind finanţarea din bugetul local a indemnizaţiei în valută pentru o delegaţie din partea Municipiului și a Consiliului Local Tîrgu Mureş în vederea deplasării la Zalaegerszeg / Ungaria, în perioada 7-11 iunie 2017

Proiectele de hotărâre au trecut.

Cetăţeni de onoare

  1. Proiect de hotărâre proiect de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al municipiului Tîrgu Mureş” unor personalităţi ale oraşului cu ocazia Zilelor Tîrgumureşene.

 

Discuţii aprinse au fost în legătură cu un subiect delicat:  numirea persoanelor care ar merita să fie cetăţeni de onoare. Şi-au exprimat părerile consilierii, propunând ca pe viitor să se facă o dezbatere pe acest subiect, nu se poate ca primarul şi consilierul său să decidă cine sunt demni de această titulatură. Ar fi o pedeapsă la adresa celor nimionalizaţi dacă nu s-ar vota acum proiectul de hotărâre, au căzut de acord cei prezenţi.  Astfel proiectul  de hotarare a  trecut cu votul în unanimitate.

Proiectul de  hotărâre de la punctul 14 a fost amânat prin votul pentru amânare al tuturor consilierilor.

  1. Proiect de hotărâre privind revocarea Hotărârii Consiliului local nr. 43 din data de 10.02.2017 cu privire la îndeplinirea prevederilor art. 22 lit. a din OMENCS nr. 5777/2016 în privinţa realizării proiectului de reţea şcolară a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din Municipiul Tîrgu Mureş, pentru anul şcolar 2017-2018. Unanim

Câte taxiuri vor staţiona pe strada Artei?

Vii discuţii au fost şi în jurul proiectului de hotărâre despre locul de aşteptare a taxiurilor. Consilierul Magyari a propus un loc rezervat persoanelor cu dizabilităţi, şi doar 5 taximetre să fie mutate pe strada Artei din cele 9 existente în faţa Palatului Culturii. Consilierul primarului a venit cu un sfat, şi anume  ca în perioada estivală, iunie-octombrie, să fie liberă oprirea autobuzelor cu turişti în faţa cinematografului Arta.

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea Anexei II din H.C.L. 349/2013 cu referire la “Regulamentul de autorizare, organizare, atribuire în gestiune delegată şi controlul executării serviciului de transport în regim de taxi pe raza Municipiului Tîrgu Mureş” prin desfiinţarea staţiei de taxi “Palatul Culturii” şi redistribuirea locurilor permanente de aşteptare a autovehiculelor care execută transportul în regim de taxi.

Iubiţi şi câinii vagabonzi

  1. Proiect de hotărâreprivind monitorizarea câinilor existenți în zonele defavorizate ale Municipiului, cum ar fi str. Păşunii (Valea Rece), str. Fânaţelor (Besa), străzile Dealului, Băneasa, Barajului.

Alt subiect spinos a fost proiectul referitor la câinii vagabonzi. Formularea discriminatorie, nominalizarea unor străzi considerate zone periculoase din cauza câinilor vagabonzi. S-a discutat despre luptele ilegale de câini, unde câţi câini sunt fără stăpâni. Cum ar trebui prinşi, sterilizaţi, microcipaţi. După lungi discuţii consilierul Maior a punctat: textul hotărârii e foarte bine făcut, câinii vor fi luaţi de pe stradă, dacă vine stăpânul după ei, e bine, dacă nu, rămân la azilul de câini. “Riscăm să discutăm mai mult despre câini decât despre liceul catolic”,  a scurtat Peti Andras dezbaterile. Fiind un teren minat, pentru o formulare fără note discriminatorii, s-a decis prin vot unanim amânarea proiectului pentru şedinţa viitoare.

_va urma_

EM

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.