Promovabilitate la Bac în creștere cu 10%

evaluare nationala afisare rezultateInspectorul şcolar general al judeţului Mureş, Ştefan Someşan, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că promovabilitatea la examenul de Bacalaureat în judeţ este de 54,69 % înainte de contestaţii, fiind cu aproximativ 10% mai mare decât cea de anul trecut.

‘Promovabilitatea la examenul de Bacalaureat din judeţul Mureş, înainte de contestaţii, este de 54,69%, procentul global. Am avut 4.922 de elevi prezenţi, din care 2.692 promovaţi. Dintre candidaţii din promoţia curentă, au promovat 59,62%, adică din 4.017, au promovat 2.395. Dintre cei din seriile anterioare au promovat 297, din cei 905 de candidaţi prezenţi, adică 32,82% (…) Faţă de anul trecut, promovabilitatea este mai mare cu aproape zece la sută şi se datorează faptului că subiectele au fost diferenţiate, acesta fiind un element pozitiv, în favoarea absolvenţilor’, a spus Someşan, care a precizat că un alt motiv este şi acela că la examen nu s-au prezentat candidaţii care au considerat că nu sunt pregătiţi suficient de bine.

Cele mai bune rezultate s-au înregistrat la Colegiile Naţionale ‘Unirea’, cu 100% promovabilitate, ‘Papiu Ilarian’, cu 96,05% (unde doar nouă elevi nu au luat examenul), Liceul ‘Bolyai Farkas’, cu 95,05% (cu 11 elevi respinşi), toate din Târgu Mureş, urmate de Liceul ‘Andrei Bârseanu’ din Târnăveni, cu o promovabilitate de peste 90%, apoi de Liceul ‘Mircea Eliade’ din Sighişoara, liceele de Artă, ‘Mihai Eminescu’, ‘Transilvania’, ‘Gheorghe Marinescu’ şi Liceul Reformat toate din Târgu Mureş.

La polul opus s-au situat liceele ‘Constantin Brâncuşi’ din Târnăveni cu o promovabilitate de 5,88%, unde din 68 de candidaţi, au promovat Bacalaureatul doar patru, şi Liceul ‘Aurel Perşu’ din Târgu Mureş, cu 7,22%.

Someşan a arătat că în acest an nu a existat niciun liceu în care să nu promoveze niciun candidat, că la Liceul din Band – unde în ultimii ani nu a promovat Bacalaureatul niciun elev – promovabilitatea este de 10 la sută, adică a promovat un candidat din cei 10.

Inspectorul şcolar general adjunct, Ilyes Ildiko, a precizat în acelaşi cadru că la liceele teoretice promovabilitatea a fost de peste 80%, în timp ce la cele industriale a fost undeva la 30%.

Conducerea ISJ Mureş a mai arătat că au existat patru elevi eliminaţi din examen la această ediţie a Bacalaureatului, pentru tentative de fraudă, unii folosind fiţuici, alţii încercând să copieze cu ajutorul căştilor.

Şefii ISJ Mureş a subliniat că cei care nu a promovat Bacalaureatul, precum şi cei 1.000 de elevi care au de susţinut corigenţe, se pot înscrie în sesiunea din toamnă a Bacalaureatului.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.