Promovarea dreptului la sănătate – Youth first Aid

tabulaÎn țară funcționează unul dintre cele mai avansate servicii de medicină de urgență, respectiv SMURD. Cu toate acestea puțini români știu să acorde primul ajutor. Și asta deși anual peste 1 milion de persoane solicită intervenție de urgență. Cei care apelează serviciul 112 sunt de regulă rude, prieteni sau chiar simpli trecători care depășiți de situație nu stiu cum să procedeze în cazul unei persoane rănite. De ce? Pentru că la școală nu sunt predate cursuri de prim ajutor. De cele mai multe ori intervenția persoanelor neavizate duce la agravarea stării de sănătate a victimei.

Pentru a preveni această situație reprezentanții Centrului de Instruire Tabula din Tîrgu-Mureș au demarat proiectul Youth First Aid care promovează dreptul la sănătate prin activități practice, plăcute și motivante. Inițiativa organizatorilor cuprinde mai multe etape. Pe data de 21 noiembrie va avea loc lansarea proiectului la Tîrgu-Mureș. În weekend, respectiv 23-24 noiembrie, 20 de elevi de la Liceul Teoretic Bolyai Farcaș -10 baieți și 10 fete- vor participa timp de 8 ore la workshop-uri ce vor avea ca temă principală acordarea primului ajutor.

Voluntarii vor dobândi astfel cunoștințe teoretice și practice, iar 6 dintre cei mai activi vor fi selectați pentru a-i învăța pe 19 tineri, printre care se numără și persoane defavorizate din localitatea Acățari importanța cunoașterii câtorva reguli de bază, precum și tehnici de acordare a primului ajutor. Cei 6 benevoli vor fi împărțiți în două grupe, a câte 3 persoane și vor desfășura această activitate în mediul rural în cadrul a 2 workshop-uri de câte 4 ore fiecare, organizate pe data de 14 decembrie 2013, respectiv 17 ianuarie 2014. Închiderea proiectului se va face pe 25 februarie de la ora 16 în sala mare a Primăriei Municipiului Tîrgu-Mureș.

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin intermediul Programului Tineret în acțiune. Durata implementării proiectului este aprilie 2013-aprilie 2014. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina www.atab.ro/firstaid.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.