Protestul angajaților Azo, scurtat din cauza căldurii

calin cocis

Update: În urma protestului de astăzi, conducerea Azomureș a emis un comunicat în care face următoarele precizări: „Planul de reorganizare, aprobat și asumat de Consiliul de Administrație, nu prevede restructurări de personal. Reorganizarea se face în beneficiul organizației și urmărește eficientizarea activității. Este responsabilitatea managementului să conducă această companie. Discuțiile cu reprezentanții salariaților vor continua în interiorul companiei. Planul de investitii este în grafic și suntem în faza de desemnare a firmelor pentru începerea lucrărilor de construcție la marile proiecte: fabricile de amoniac, uree și azotat de amoniu”.

Aproximativ 300 de angajaţi ai combinatului de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş au participat, luni, la ieşirea din schimb, la un miting de protest în faţa Prefecturii Mureş, pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de planul de reorganizare a societăţii, prezentat de noua conducere, care prevede şi externalizarea unor servicii. ‘Protestul este îndreptat împotriva deciziei luate de conducerea societăţii Azomureş de a externaliza într-o singură etapă şi în foarte scurt timp toată întreţinerea instalaţiilor vechi şi nemodernizate. Această decizie poate conduce la pierderea locurilor de muncă şi poate genera un real pericol pentru salariaţii companiei şi pentru mediul înconjurător pe o rază considerabilă’, a declarat preşedintele CNSLR Frăţia Mureş, Călin Orlando Cociş.

Protestatarii susţin că externalizarea serviciilor se realizează înainte ca proprietarii Azomureş să efectueze investiţiile asumate în retehnologizare şi reducerea poluării. ‘Întârzierea investiţiilor va avea drept consecinţă imposibilitatea Azomureş de a-şi îndeplini obligaţiile prevăzute în Autorizaţia Integrată de Mediu. Neîndeplinirea acestor obligaţii va duce în final la retragerea autorizaţiei de funcţionare şi încetarea activităţii de producţie, cu impact socio-economic major la nivel de judeţ, dar şi pe plan naţional. Solidarizarea tuturor sindicatelor cu colegii noştri din Azomureş este perfect justificată şi necesară pentru a trage împreună un semnal de alarmă către patronat şi autorităţile statului, astfel încât să nu se ajungă în situaţia în care au ajuns multe combinate din România sau, mai rău, ca în situaţia combinatului chimic din Texas’, a arătat Maria Dăndărău, secretarul CNSLR Frăţia Mureş, vicepreşedinte al sindicatului ‘Alternativa 2002’ din Azomureş.

Sindicaliştii i-au adresat, cu ocazia mitingului, o scrisoare preşedintelui Consiliului de Administraţie al SC Azomureş SA, Andrew Henry Zivy, în care se arată că niciodată după privatizarea combinatului chimic din Târgu Mureş nu s-au înregistrat ‘sincope atât de grave’ în ceea ce priveşte asigurarea fluxurilor necesare desfăşurării activităţii, cum ar fi lipsa unor echipamente de protecţie şi materiale.

Semnatarii susţin că, deşi noua echipă managerială a Azomureş a promis o serie de investiţii în retehnologizare, atât pentru creşterea productivităţii, cât şi pentru protecţia mediului, ‘în realitate bunele intenţii declarate nu au fost puse în practică’.

În plus, semnatarii au adus o serie de argumente împotriva externalizării unor servicii de întreţinere, dând o serie de exemple de reparaţii efectuate de firme terţe în cadrul combinatului, care ar prezenta o serie de probleme tehnice, cum ar fi cele de la secţia de Amoniac – care s-ar opri de patru-cinci ori într-un an, fapt ce presupune costuri enorme – sau la staţia de acid, unde angajaţii lucrează ‘în condiţii nocive’ după reparaţiile capitale. Scrisoarea mai prezintă şi o serie de acuzaţii faţă de echipa managerială a combinatului şi suspiciunile care planează asupra unor membri.

Deşi protestul trebuia să se deruleze între orele 14,00 şi 17,00, acesta a început la ora 15,00 şi s-a încheiat la ora 16,00, din cauza căldurii.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.