Protestul cadrelor maghiare din UMF

Cadrele didactice maghiare de la UMF Târgu Mureş au luat act cu indignare de declaraţia rectorului universităţii prof. dr. Constantin Copotoiu conform căreia studenţilor români s-ar fi pretins învăţarea limbii maghiare, ca şi condiţie pentru absolvirea facultăţii.

Considerăm că asemenea afirmaţii nedovedite bazate pe zvonuri nefondate sunt nişte manifestări periculoase, cu tendinţă de a crea tensiuni interetnice şi de a influenţa opinia publică referitoare la proiectul de Hotărâre de Guvern care propune soluţionarea situaţiei create la UMF. Situaţia prezentă se datorează conducerii UMF care a refuzat în repetate rânduri să aplice Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.

Rectorul UMF a declarat că în momentul în care dânsul a ajuns la Tg-Mureş, 80% dintre cadrele didactice au fost maghiare, atunci cum se explică faptul că Dumnealui a absolvit facultatea noastră, a avut o carieră universitară strălucită, şi după 40 de ani petrecuţi în oraşul nostru nu are cunoştinţe de limbă maghiară, ceea ce nici nu i s-a pretins vreodată. Punctual, referitor la cele trei clinici invocate în declaraţia amintită:

Secţia clinică de cardiologie a şi făcut deja publică o declaraţie de presă semnată inclusiv de către cadrele române în care se delimitează de afirmaţiile rectorului. În momentul de faţă la cele 5 clinici universitare de chirurgie din Târgu Mureş numai la Clinica de Chirurgie II. sunt 2 asistenţi de limbă maghiară, raportul asistenţilor universitari de chirurgie la UMF fiind de 15/2, iar la şef de lucrări 2/0. La clinica de chirurgie condusă de peste 20 de ani de însuşi rectorul universităţii nu este angajat nici un cadru didactic de lb. maghiară. De asemenea la Disciplina de Morfopatologie există un singur şef de lucrări şi un singur asistent de limbă maghiară care sunt implicaţi în activităţile practice.

Totodată respingem şi acuzaţiile legate de învăţământul practic exclusiv în limba maghiară, întrucât milităm pentru învăţământul practic în limba maghiară cu însuşirea concomitentă a terminologiei de specialitate şi în limba română. De asemenea menţionăm că studenţii noştri provin din sistemul educaţional românesc care au promovat bacalaureatul, inclusiv la limba română, deci nici nu se pune problema necunoaşterii limbii române.

Reprezentanţii recunoscuți ai cadrelor didactice de limbă maghiară (membri senatului)

  • prof. dr. Nagy Örs
  • prof. dr. Szabó Béla
  • prof. dr. Kovács Dezső
  • conf dr. Sipos Emese
  • prof. dr. Ábrám Zoltán prof. dr. Egyed Imre
  • prof. dr. Szilágyi Tibor Conf. Dr. Szathmári Szabolcs
  • conf. Dr. Lőrinczi Zoltán
Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.