Protocol pentru artă la Luduș

La începutul acestui an, consiliera locală Paula Stîna a propus Executivului local un Proiect de hotărâre pentru aprobarea unui Proiect de colaborare între orașul Luduș și Protopopiatul Ortodox Luduș, în vederea derulării proiectului „Atelier meșteșuguri – iconografie”.
Dorin Grama, directorul Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” spune că „Proiectul se adresează în principal elevilor și tinerilor cu abilități în domeniul artelor plastice și care vor deprinde sau își vor perfecționa tehnica realizării icoanelor pe sticlă”.

2017 – un an omagial

În Protocolul de colaborare, Protopopiatul Ortodox Român este reprezentat de protopopul Lucian Voșloban, un om dedicat profesiei sale și un sprijinitor asiduu al activităților culturale pe care le promovează. „Prin activitatea noastră vrem să facem cunoscut anul omagial al Sfintelor Icoane proclamat pentru anul 2017 de Sfântul Sinod”, spune protopopul Lucian Voșloban care adaugă că atelierul de meșteșuguri pentru învățarea tehnicii de pictare a icoanelor și-a început activitatea și cuprinde atât elevi, cât și cadre didactice pentru care este un adevărat curs de perfecționare, util pentru activitatea didactică. Consiliera Paula Stîna, membră a Uniunii Artiștilor Plastici consideră că „organizarea unui astfel de eveniment vine să completeze în mod favorabil calendarul cultural ludușean, fiind de asemenea un prilej de pregătire și formare de meșteri populari care să perpetueze vechile tradiții meșteșugărești din Transilvania”. Atelierul se desfășoară la Casa de Cultură a orașului sub îndrumarea Paulei Stînă care propune o serie de activități interesante: Introducere în arta iconografică; Particularități ale icoanei pe sticlă; Rolul icoanei în spațiul tradițional transilvănean; Simboluri și tradiții; Motive decorative; Realizarea desenului pe foaia de calc; Transferul pe sticlă; Pictura; Decorarea ramei. Proiectul de hotărâre a suscitat discuții în cadrul ședinței de Consiliu local și a fost aprobat cu 14 voturi „pentru” și două „abțineri”. La sfârșitul cursului, cu prilejul Zilelor orașului, icoanele realizate vor fi prezentate într-un stand unde se vor face și demonstrații practice.

Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.