Puși la punct! Azi: Unde și ce mâncăm bine?

Hai să ne descrețim frunțile după primul articol care a înfierbântat vreo câteva sute de persoane, dintre care 50-60 au ales să interacționeze direct cu mine (în privat, comentarii sau telefon).
Pentru că în ultimele câteva mii de ani, oamenii au fost păcăliți de conducătorii șmecheri cu „pâinea și circul”, azi am decis să vă invit la o discuție despre … pâine! Circul mi-a ieșit destul de bine !
Am să fac o listă cu restaurantele, bistro-urile și pizzeriile pe care le-am descoperit eu ca fiind cele mai reușite și poate noutatea pentru Tîrgu Mureș va fi faptul că o să indic și care fel de mâncare este fenomenală în meniul lor.
Declar cu mâna pe inimă că nu mă plătește nimeni, nu fac nicio reclamă și nu mă interesează să „lansez” vreo invitație cu subînțeles comercial. Acest articol reprezintă, pur și simplu, topul dictat de papilele mele gustative și fac asta cu un singur scop: vreau să descopăr și alte bunătăți, făcute în alte locuri. Iubesc la nebunie să mănânc bine și asta îmi ocupă o bună bucată din timpul liber. Caut, gust, fac cumpărături țintite, știu ce-mi place și ce nu.
Suficient cu poveștile, trecem la subiect.
Categoria „Gen, meniul zilei”:
– Supă de salată cu mămăliguță cu brânză la Passion
– Ciorbă de perișoare cu salată și ardei iute murat de la Restaurantul Studio
– Coaste de casă/cârnați de casă cu cartofi pai (adevărați!) și mujdei la Restaurantul Via Oil. În sezon nu ratați varza murată de casă!
– Sarmalele premiate de la Praid. La Tîrgu Mureș cele mai bune sunt la Restaurant Ballada.
– Varza călită în vin cu orice de la Restaurant Schwabehof din Isla și musai musai berea Bock (obligatoriu în ordine inversă )
– pizza (multe) de la Casa Petrina
– Paste bolognese de la Pizzeria deVille
– Felia Diavolului cu legume pe grătar de la Csamborgo Vendeglo, din Miercurea Nirajului
Categoria „Special ones”
– biftec tartar și steakul, preparate la Privo
– Creveți Saganaki la Nivo
– Tocănița de urs la Ciuperca Mică din Sovata
Categoria „Best ever”
– Salată de creveți proaspeți cu roșii cherry – Villa Spiza, Split, Croația
Categoria „Guilty pleasure”
– Stripsurile de la KFC cu sos de usturoi și vopsea roșie numită ketch-up picant
– McFlurry cu Lion și caramel de la McDonalds
– Înghețata Haagen Dazs – caramel sărat
– Prăjiturile de la Popasul Biciclistului din Sânișor (dar se acceptă pentru că … nu-i așa, ne dăm cu bicicleta?)
Categoria „Very fast-food”
– Sandviciul cu pui și cartofi prăjiți cu sosul casei de la Teka Bistro
– Micii de la prima terasă pe stânga la intrare în Piața de ruși. Acolo, fierbinți.
– Plăcintele de la Luduș (la intrare după calea ferată, pe partea dreaptă, fix în prima intersecție)
Categoria „Home breakfast”
– Produsele „Szekely falat” (cârnați de casă mangalița, cârnați de cal, de cerb, șunca la cuptor)
– Brânzeturi (mi-ar trebui un articol separat ): brânza de Praid alintată cu vin, Gorgonzola și caș proaspăt de oaie sunt în top, pe sezoane
– Pâinea de casă Gal din Sângeorgiu de Mureș
– Untul Comoara Ardealului (Erdelyi Kincse) de la Gordon
– Lapte bătut Sinelli (Bistrița)

Aș zice că am încropit cam 50-60% din lista totală pe care aș putea-o structura la o analiză serioasă. E un început. Aici sunt incluse doar restaurantele/mâncărurile pe care le-am încercat în repetate rânduri și „rateurile” sunt extrem de rare.
Am eliminat restaurantele sau experiențele unicat pentru că eu consider că nu sunt concludente. Să vă dau un exemplu: cel mai bun pește (biban de mare) l-am mâncat la actualul Restaurant Nomad, fost Italia 1 (parcă), dar de atunci nu mai știu ce s-a întâmplat, iar în noul restaurant nu am fost. Încă.
Deci, dați-mi idei. Ce altceva bun se poate consuma pe o rază de 50 de km în jurul nostru (de preferat locuri noi) … că mi s-o făcut foooooaaaaammmeeeeee!!!

Cristian Teodorescu

print

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.