Radu Deac, cetățean de onoare la Sighișoara

dr. radu deacDoctorul Radu Deac, cel care a iniţiat transplantul de cord în România, va primi, marţi, titlul de ‘Cetăţean de onoare al municipiului Sighişoara’, pentru contribuţia decisivă la dezvoltarea chirurgiei cardiace în România.

Potrivit unui comunicat de presă, dat publicităţii luni, de Primăria Sighişoara, ceremonia de decernare a titlului de ‘Cetăţean de onoare’ va avea loc la Sala ‘Mihai Eminescu’, iar alături de profesorul Radu Deac o distincţie similară va fi acordată şi fostului primar al oraşului, din perioada 1990-2000, Constantin Ştefănescu.

Dr. Radu Deac este preşedintele Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, este iniţiatorul Institutelor de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din România şi a condus IBCvT Tâgu Mureş până la desfiinţarea acestuia, în 2011, iar de Sighişoara îl leagă studiile liceale, absolvite la actualul Colegiu Naţional ‘Mircea Eliade’.

Activitatea profesională a doctorului Radu Deac se întinde pe mai multe decenii, timp în care a realizat numeroase operaţii, unele în premieră naţională. Radu Deac deţine numeroase distincţii internaţionale şi brevete de invenţie pentru valve cardiace artificiale, acordate de România, dar şi de SUA.

Constantin Ştefănescu a fost primarul Sighişoarei în perioada 1990-2000, iar în mandatele sale Sighişoara a fost primul oraş inclus în lista Patrimoniului UNESCO din România, oraşul a primit Diploma de Onoare a Consiliului Europei, iar de numele său se leagă iniţierea Festivalului Medieval şi a Festivalului de Muzică Cultă.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sighişoara, Alina Aldea, a precizat că cele două personalităţi vor primi în cadrul festiv titlul constând într-o diplomă, un buchet de flori şi cheia oraşului.

Ceremonia va fi urmată de spectacolul de operă ‘La Traviata’, în cadrul căruia îşi dau concursul sopranele Cristina Eremia şi Simonida Luţescu, tenorul Andrei Lazăr şi baritonul Vasile Chişiu, acompaniaţi de Orchestra de Cameră ‘Unirea’ şi pianista Mădălina Florescu, din cadrul Operei Române.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.