Raportul Curții de Apel pe 2011

Curtea de Apel Tîrgu-Mureș și-a prezentat astăzi raportul de activitate pe anul 2011. O sinteză a acestuia a fost prezentată și presei, urmând ca raportul integral să fie publicat pe site-ul propriu în cursul zilei de mâine.

Din sinteză vă putem spune că procentul general de operativitate a continuat să scadă și în 2011, coborând la 67,41%, față de 82,39% cât era în 2010. Totuși, au fost și instanțe din raza de activitate a Curții de Apel Tîrgu-Mureș (județele Mureș și Harghita) unde gradul de operativitate a crescut. Spre exemplu acest lucru s-a întâmplat la judecătoriile Toplița, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Reghin sau Miercurea Ciuc și la Tribunalul Comercial.

Scăderea operativității are însă și o explicație. În 2011 volumul de activitate a crescut considerabil, de la 5.377 de dosare în 2010, ajungându-se la finalul lui 2011 la 8.139 de dosare. Cea mai mare explozie a fost pe secția de contencios administrativ, cea care judecă sutele de dosare generate de taxa auto. Totul se întâmplă în condițiile în care președintele instituției judecătorul Florin Dima spunea că pe de-o parte schema de personal (atât cea care privește numărul de judecători, dar și cea privind personalul auxiliar) este subdimensionată, iar în cele mai multe cazuri nici schemele actuale nu sunt completate în proporție de 100%. Un judecător ajunge astfel să judece în sute sau chiar mii de dosare. Numărul mediu de dosare rulate pe judecător este de 633 la Judecătoria Luduș, unde indicatorul este cel mai mic, și de 2.162 de dosare la Judecătoria Tîrgu-Mureș. Tot la Judecătoria Tîrgu-Mureș schema de personal include 24 de judecători, însă doar 17 au lucrat efectiv anul trecut.

Totuși, mai există și vești bune. Indicele de desființare a rămas la cote relativ mici. Acest indice arată numărul de sentințe date de Curtea de Apel Tîrgu-Mureș, care mai apoi au fost schimbate prin decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. La acest capitol, doar 12,19% din sentințe au fost schimbate.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.