Războiul Csiki Sor-Heineken continuă la alt nivel

Guvernul de la Budapesta a propus un proiect de lege care prevede interzicerea uzului în scopuri comerciale a simbolurilor regimurilor totalitare, după ce un tribunal din România a dat câştig de cauză firmei Heineken în procesul intentat unui producător de bere din Harghita, relatează publicaţiei FT.

Guvernul ungar propune interzicerea folosirii de simboluri totalitare, măsură care ar afecta o marcă de bere foarte cunoscută (Imagine: Hepta)
Sigla mărcii de bere Heineken, care include o stea roşie, ar putea fi interzisă în Ungaria dacă Parlamentul de la Budapesta aprobă proiectul de lege propus de Guvernul ungar privind interzicerea simbolurilor regimurilor totalitare.

Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, spune că legea are drept scop principal să protejeze demnitatea victimelor Holocaustului şi ale comunismului, relatează agenţia de ştiri MTI.

Însă, oficialul ungar a mai adăugat că interesele naţionale ale Ungariei, fie ele în ţară sau peste frontiere, nu pot fi încălcate fără a avea consecinţe, făcând referire la cazul procesului intentat în România de Heineken împotriva producătorului mărcii de bere Csiki Sor, compania olandeză acuzând faptul că numele acestei mărci este mult prea similar cu cel al brandului Ciuc.

Lazar a mai acuzat Heineken a folosit toate mijloacele necesare pentru a discredita interesele maghiare, spunând că problema folosirea mărcii ar fi putut fi soluţionată prin utilizarea în comun a numelui.

La rândul său, vicepremierul Zsolt Semjen a declarat că protejarea unei mici companii care se confruntă cu atacul unei firme multinaţionale este mai degrabă o chestiune de interes naţional decât una economică.

În luna ianuarie, un tribunal din Târgu Mureş a interzis producătorului de bere Lixid Project să folosească marca Csiki Sor ca urmare a unei sesizări a companiei Heineken care acuza faptul că numele acestei mărci este mult prea similar cu cel al brandului Ciuc.

Producătorul de bere Lixid Project, care are aproximativ 140 de angajaţi şi are sediul în localitatea Sânsimion din judeţul Harghita, a anunţat că va prezenta cazul în faţa Curţii Europene de Justiţie.

Mediafax

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Jos Palaria Domnule Orban ! Este un lider adevarat si nu este sluga vestului ca politicienii nostrii. Bravo !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.