Războiul declarațiilor, Florea vs. UDMR

floreaPrimarul din Târgu Mureş, dr. Dorin Florea, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că va iniţia o campanie de informare a populaţiei din municipiu în care va expune modul în care consilierii locali ai UDMR, PSD şi PNL ar intenţiona să blocheze implementarea Strategiei Digital Mureş.

”Voi face eforturi ca fiecare, începând de la copil la adult, să cunoască blocajele care se întâmplă în oraş şi în ce calitate au transformat Consiliul local, această monstruoasă asociere de răutate, incultură, care nu a existat niciodată. După care voi cere populaţiei să se pronunţe singură. După ce populaţia va fi informată, mă voi consulta cu ea ce să fac (…) Şi atunci, fraţilor, dacă văd că acesta-i Consiliul Local, nu-mi rămâne decât o soluţie foarte clară: vor bătălie, bătălie vor avea. Şi o vor da cu cetăţenii Târgu Mureşului, nu cu mine”, a susţinut Dorin Florea.

Edilul a afirmat că deşi există anumite lucruri pe care nu le-a putut da publicităţii până acum, le va expune public în cele din urmă – că unii aleşi ar uza de relaţiile cu cei ajunşi în funcţii pentru a bloca proiectele oraşului şi că inclusiv o parte a presei ar purta vina pentru neinformarea obiectivă a populaţiei, în special a celei vorbitoare de limbă maghiară.

”Sunt o serie de lucruri pe care nu le pot da publicităţii acum, dar le voi spune în scurt timp. În schimb, ce se întâmplă acum, la modul în care unii din politică înţeleg să facă sluj din instituţiile statului, că asta fac, n-a existat niciodată. Asta arată ce calitate umană există în capul unora, crezând că acum pot să facă în felul acesta. Dau telefoane pe la instituţii, dau telefoane pe la şefi(…) Atât de mult cât şi-au bătut joc de oraşul ăsta, pot s-o spun cu toată seriozitatea, maghiarii să stea liniştiţi că de-acum încolo vor crede tot mai mulţi că eu îi reprezint cu corectitudine, faţă de politicienii expiraţi”, a accentuat primarul Dorin Florea.

Acesta a susţinut că cei aleşi în Consiliul Local Târgu Mureş ”nu văd o viziune’ în ceea ce el încearcă să ofere, că Târgu Mureş trebuie să aibă o viziune, însă ”se blochează fiecare lucru în CL”.

Într-un comunicat de presă al UDMR Târgu Mureş, remis miercuri, imediat după declaraţia primarului, Uniunea a precizat că ”proiectul Oraşul Digital ar duce la cheltuieli inutile” şi că o astfel de investiţie ar impieta asupra bugetului oraşului.

”În Târgu Mureş avem nevoie de investiţii ce ar garanta dezvoltarea durabilă, locuri de muncă pentru tineret şi contribuie la bunăstarea târgumureşenilor. (…) Sprijinim acele proiecte de cercetare pe care universităţile noastre le-au depus pentru succesul proiectului ‘Oraş Digital’. Aceste proiecte se pot realiza cu investiţii mult mai mici şi chiar cu resurse proprii”, precizează comunicatul UDMR Târgu Mureş.

În 7 mai, consilierii UDMR, PSD şi PNL au boicotat şedinţa extraordinară a Adunării Generale a Asociaţilor SC The Science City for Reaserch and Medical Informatics, companie care gestionează Strategia Digital Mureş, în cadrul căreia au fost luate o serie de hotărâri necesare înaintării cererii de finanţare pentru Proiectul ”Târgu Mureş – Oraş Digital” din cadrul Strategiei Digital Mureş.

Ulterior, în 21 mai, consilierii UDMR, PSD şi PNL au organizat o şedinţă extraordinară de Consiliu Local în care au decis atacarea în instanţă a hotărârilor AGA, motivul invocat fiind că oraşul nu ar putea suporta astfel de cheltuieli.

Valoarea totală a proiectului pe componenta de investiţii – cercetare şi dezvoltare – proiecte soft este de 77.795.787, 96 de lei, iar valoarea totală a finanţării nerambursabile pentru toate cele 11 proiecte din cadrul strategiei este estimată la 43.558.794,40 lei.

Strategia Digital Mureş prevede două componente, Infrastructura IT&C şi Oraşul ştiinţific pentru Cercetare şi Informatică Medicală.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.