Reacția politicului mureșean la zarva naționalistă

stefan somesan, ciprian dobre, vasile gligaAm încercat pe parcusul zilei de astăzi să luăm legătura cu cât mai mulți lideri politici locali pentru a vedea cum se vede războiul declarațiilor București – Budapesta de la Tîrgu-Mureș. Iată mai jos și câteva declarații pe această temă, precum și câteva abțineri.

Referitor la reacția președintelui Băsescu, Ștefan Someșan, liderul PSD Tîrgu-Mureș, a spus că este pertinentă, dar tardivă, cu scop electoral: „Este o părere pertinentă, dar foarte târziu exprimată pentru că domnul Băsescu a făcut foarte mulți pași care au încurajat această atitudine maghiară. Ar fi putut avea această poziție în urmă cu ceva vreme când se întâlnea cu Orban la Odorhei sau cu alți lideri maghiari. Cred că este o reacție electorală”.

Ionela Ciotlăuș (PNL), viceprimar al municipiului Tîrgu-Mureș, consideră că atât afirmațiile liderului Jobbik, Gabor Vona, cât și reacția președintelui Băsescu la declarațiile acestuia, sunt exagerate și nepotrivite: „Afirmațiile liderului unui partid de opoziție din Ungaria sunt foarte grave. Cred că o poziție corectă ar fi o măsură în spiritul legislației penale, care nu exclude orice altă situație diplomatică. Organizarea de către această persoană a unei tabere paramilitare pe teritoriul României ar fi putut genera mișcări stradale. Astfel de manifestări încalcă flagrant legea oricărui stat, iar legea trebuie aplicată. Poziția Ministerului Apărării e corectă, la fel și poziția guvernului de la Budapesta. Poziția lui Traian Băsescu este incalificabilă: a ieșit ca un bătăuș în stradă. O astfel de problemă se discută diplomatic, fără a crea reacții care pot genera conflicte stradale”.

Nemes Elod, liderul PPMT consideră că reacțiile liderilor maghiari și români sunt „supradimensionate și că președintele Băsescu ar trebui să facă afirmații la Tușnad, la întâlnirea cu maghiarii, nu prin presă și să pară că ungurii sunt din nou dușmanii. Problemele reale ale României sunt economia, șomajul etc. Acestea ar trebui discutate”.

Nu toți liderii mureșeni au fost dispuși să comenteze reacția președintelui Băsescu. Stoica Ioan, liderul PPDD Mureș a afirmat că: „Nu comentez pentru că sunt plecat din țară și nu sunt la curent cu declarațiile”. În schimb, președintele UDMR Mureș, a dat dovadă de lipsă de respect față corecta informare a cititorilor, ignorând total întrebările reporterilor Punctul și răspunzând în doi peri: „Am treabă acum!”.

Pe de altă parte, liderul UDMR Kalemen Hunor spunea despre reacția președintelui că este exagerată: „Este o reacţie mult supradimensionată a preşedintelui Băsescu la nişte declaraţii făcute de un lider de extremă dreapta din Ungaria la o tabără de vară şi probabil şi la alte declaraţii care au apărut în vara aceasta în spaţiul public. Dacă reacţionează liderii politici, instituţiile, cum s-a întâmplat în cazul lui Vona (Gabor, liderul partidului radical naţionalist ungar Jobbik, n.r.), Ministerul de Externe şi aşa mai departe, eu cred că rămânem în limitele normalităţii, dar când un şef de stat, comandantul suprem vine şi ameninţă o ţară vecină cu izolarea, cu punerea la punct, cu ceea ce a şi făcut astăzi preşedintele, eu cred că este un pic mult prea mult şi mult prea dur la nişte declaraţii care sunt condamnabile şi le-am şi condamnat, cu care nu pot fiu şi nu suntem de acord şi aici mă refer la declaraţiile lui Vona, care nu au ce căuta într-o societate democratică, pluralistă, care respectă valorile europene şi valorile secolului XXI. Nici reacţia preşedintelui nu a rămas la mare distanţă de această declaraţie şi de aceea spun că nu este de acceptat, de dorit ca un şef de stat să facă astfel de afirmaţii la adresa unui stat”.

Și prefectul de Mureș a luat poziție după declarațiile lui Vona Gabor, încă de duminică, atunci când, aflat la Festivalul Peștișorul de Argint de la Zau de Câmpie, acesta spunea în discursul său: „Pentru mine bucuria este cu atât mai mare cu cât venim aici şi vedem încetăţenite obiceiuri, încetăţenite fapte de apropiere şi de dăinuire a naţiei noastre, astăzi, când doar la câţva kilometri in Harghita minţi nenorocite, minţi aprinse de cine ştie ce idealuri revanşarde îşi declară făţiş adversitatea faţă de de statul român. Noi aici, şi nu numai aici, oameni aşezaţi din Ardeal le vom arăta că aceasta este adevărata Românie şi nu ceea de ei gândesc să facă din noi.”

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.