Reconstituire de bătălie la Oarba de Mureș

prefect corneliu grosuPrefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că în cadrul Festivalului de Cântece Patriotice, ce va avea loc în data de 15 august, la monumentul de la Oarba de Mureş, va avea loc o reconstituire a bătăliei pentru cucerirea Cotei 495, din toamna anului 1944, în care şi-au pierdut viaţa 11.000 de ostaşi.

‘Pe 15 august la Oarba de Mureş, într-un context cultural-patriotic, vom fi martorii unui festival a Cântecului Popular Patriotic, dublat de acţiuni de prezentare a capacităţii noastre militare, în context istoric. Avem o expoziţie de armament vechi, una de armament nou. Am primit de la Muzeul de Istorie al Armatei uniforme, efecte, ţinute, care se vor constitui într-o expoziţie. Dar mai mult decât atât, va avea loc o simulare a atacului asupra Cotei (495 – n.r.) de la Oarba de Mureş, adusă aproape de ceea ce a însemnat realitatea momentului. Şi desigur partea de sprijin aerian pe care astăzi o realizăm cu tehnici moderne, în sensul survolării zonei cu avioane MIG şi paraşutări deasupra Cotei’, a declarat Corneliu Grosu.

Bătălia de la Oarba de Mureş este considerată una dintre cele mai mari crime din istoria celui de-al Doilea Război Mondial, unde 11.000 de ostaşi români au fost sacrificaţi de mareşalul sovietic Rodion Maliovski, care a ordonat atacul pentru cucerirea Cotei 495.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.