Reconstituire de bătălie la Oarba de Mureș

prefect corneliu grosuPrefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că în cadrul Festivalului de Cântece Patriotice, ce va avea loc în data de 15 august, la monumentul de la Oarba de Mureş, va avea loc o reconstituire a bătăliei pentru cucerirea Cotei 495, din toamna anului 1944, în care şi-au pierdut viaţa 11.000 de ostaşi.

‘Pe 15 august la Oarba de Mureş, într-un context cultural-patriotic, vom fi martorii unui festival a Cântecului Popular Patriotic, dublat de acţiuni de prezentare a capacităţii noastre militare, în context istoric. Avem o expoziţie de armament vechi, una de armament nou. Am primit de la Muzeul de Istorie al Armatei uniforme, efecte, ţinute, care se vor constitui într-o expoziţie. Dar mai mult decât atât, va avea loc o simulare a atacului asupra Cotei (495 – n.r.) de la Oarba de Mureş, adusă aproape de ceea ce a însemnat realitatea momentului. Şi desigur partea de sprijin aerian pe care astăzi o realizăm cu tehnici moderne, în sensul survolării zonei cu avioane MIG şi paraşutări deasupra Cotei’, a declarat Corneliu Grosu.

Bătălia de la Oarba de Mureş este considerată una dintre cele mai mari crime din istoria celui de-al Doilea Război Mondial, unde 11.000 de ostaşi români au fost sacrificaţi de mareşalul sovietic Rodion Maliovski, care a ordonat atacul pentru cucerirea Cotei 495.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.