Rectorul și prorectorul UMF, plagiatori?!

Un reprezentant al Comitetului de Inițiativă Bolyai (CIB), Hantz Peter, îi acuză pe rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu-Mureș, Constantin Copotoiu, și pe prorectorul științific, Klara Brânzaniuc, de plagiat, el cerând ARACIS să ia măsuri care să ducă la demisia celor doi.

Hantz Peter, reprezentant al CIB, a declarat că a sesizat Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) despre acest caz și că a primit confirmarea că mai multe lucrări ale unor profesori din străinătate au fost copiate de rectorul, respectiv de prorectorul UMF Tîrgu-Mureș, anunță Mediafax. ,,Doresc să atrag atenția asupra faptului că doi lideri ai UMF Tîrgu-Mures, rectorul Constantin Copotoiu și prorectorul Klara Brânzaniuc au comis mai multe acte grave de plagiat. Un articol publicat de cei doi în 2011 în revista Acta Medica Marisiensis a fost în întregime copiat din capitolul 4 al tezei de doctorat a lui Wendy Kelder, de la Universitatea din Groningen, Olanda, publicat în 2008. E grav că s-a copiat și partea de concluzii. De asemenea, un alt articol din aceeași revistă, publicat de Brânzaniuc, a fost în mare parte copiat din alte articole scrise în 2006 și 2010 de mai mulți autori străini din Franța și Anglia, articolele originale nefigurând în lista referințelor”, a spus Hantz.

Demisia

Reprezentantul CIB a precizat că a primit declarațiile a trei profesori din străinătate – prof. Wiggers, dr. Kelder și dr. Hayan – prin care aceștia califică faptele comise de Copotoiu și Branzaniuc ca fiind ,,acte de plagiat”. ,,Conform regulamentului școlii doctorale a UMF Tîrgu-Mureș, conducătorii științifici, în acest caz prof. Copotoiu și prof. Branzaniuc, sunt responsabili pentru calitatea articolelor publicate sub îndrumarea lor. Ca și cercetător științific, consider că, după cele întâmplate, persoanele în cauză nu mai pot rămâne lideri ai unei universități din UE. Cer ca ARACIS să ia masuri cât mai urgente care ar putea avea ca rezultat demisia rectorului și prorectorului UMF Tîrgu-Mureș despre care am arătat că au plagiat”, a spus Hantz Peter.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.