Rediviva linia îngustă!

Erika MargineanProbabil vă aşteptaţi la un articol în care să-l combat vehement, ori să-l preamăresc, pe unul sau pe altul dintre candidaţii la scaunul prezidenţial de la Palatul Cotroceni!
Eu însă n-am să încerc să vă influenţez în vreun fel opţiunile, ştiind că în sinea lui fiecare alegător s-a lăsat deja convins de promisiunile unuia sau altuia dintre candidaţi!
Mai bine vă dau o veste bună, de care se vor bucura mulţi dintre cititorii noştri! Poate că nu ştiaţi că, în curând vom asista la renaşterea călătoriilor pe linia de cale ferată cu ecartament îngust! Potrivit unei ştiri de ziar, la începutul anului viitor se va relua circulaţia întreruptă în urmă cu 18 ani pe linia îngustă ce leagă comuna Râciu de localitatea Teaca. Locomotiva cu aburi, de fabricaţie poloneză a anilor ’50, ce tractează două vagoane, unul închis şi altul de tip gondolă, va inaugura la primăvară traseul turistic ce străbate localităţile Râciu, Sânmartinu de Câmpie, Crăieşti, Milaş, Orosfaia, Comlod şi Teaca, pe o distanţă de 35 de km!
Citind ştirea mi-am amintit de perioada antedecembristă, când, prin grija „partidului şi guvernului,” lucrătorii Căilor Ferate Române beneficiau de excursii gratuite pe calea ferată îngustă, de la Târgu Mureş la Praid. O astfel de excursie înseamnă o experienţă de neuitat! Printre vagoanele de călători erau câteva de tip marfă, fără acoperiş, cu fân proaspăt întins pe jos, unde eram lăsaţi noi copiii, sub stricta supraveghere a „naşului”. La întoarcerea din excursie, după ce vizitasem mina de la Praid, după ce ne udam în apa sărată de la ştrand, obosiţi de atâtea impresii de călătorie, culcaţi pe paturile de fân admiram cerul plin de stele al nopţii de vară până când ne adormea glasul roţilor de tren! Mocăniţa îşi vedea de drum fluierând din când în când şi pufăind aburi albi ca un balaur din poveste! Nimic de pe lumea asta nu poate da acea senzaţie de libertate şi pace, decât o astfel de călătorie fără grabă, printre dealurile şi văile noastre de o frumuseţe rară!
De aceea mi se pare o iniţiativă lăudabilă introducerea unui astfel de tren turistic de linie îngustă, fie şi de 35 de km doar!

Erika MĂRGINEAN

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.